Ylläksen syksyssä voi katsella elokuvia iltaisin tuntureiden katveessa

Ylläksen syksy on täynnä mykistävän hienoja elämyksiä. Perinteisen ruskan lisäksi seitsemän tunturin alueella on mahdollisuus kokea myös muita ainutlaatuisia luonnon ja ihmisten järjestämiä näytöksiä.

Katse kääntyy Aakenuksen suuntaan. Silmien eteen aukeaa hevosenkengän muotoisen tunturin rakkainen laki. Alapuolelle jäävät maaruskan peittämä suo, järviä ja metsää. Olo tuntuu pieneltä Pallas-Yllästunturin kansallispuiston komeassa maisemassa. On etuoikeutettua hengittää maailman puhtainta ilmaa.

Aakenustunturi on Pekka Laakkoselle paikka, jossa mieli rauhoittuu ja asiat asettuvat mittasuhteisiin. Vaikka paikka on tuttu jo vuosikymmenien takaa, maisema näyttää joka kerta hieman erilaiselta.

Aakenus on minun lempitunturini koko karussa kauneudessaan. Näköala aukeaa joka puolelle: tunturin laelta näkee Pallakselle, Ylläkselle ja Leville. Maisemaan ei kyllästy ikinä, sinne on päästävä joka kerta Ylläksen reissulla”, Laakkonen kertoo.

Lapissa eletään luontoa kuunnellen ja kunnioittaen

Opettajan virasta eläkkeellä oleva Pekka Laakkonen on kävellyt ja hiihtänyt Pallas-Yllästunturin kansallispuiston polkuja jo 80-luvulta lähtien. Nykyään Laakkonen vierailee Ylläksellä puolisonsa kanssa muutaman kerran vuodessa. Hän on ihastunut Tunturi-Lappiin etenkin lumettomaan aikaan.

Viime vuonna Laakkoset olivat Ylläksellä ruskaretkellä. Viikko kului rennosti päivävaelluksilla ja maastopyörän selässä kansallispuiston reiteillä.

”Se oli aivan kympin reissu. Säät suosivat – meitä oli pieni, mukava porukka ja pääsimme retkeilemään suunnitelmien mukaan. Ylläksellä ihmiset ovat ystävällisiä, rentoja ja kiireettömiä: poluille voidaan jäädä juttelemaan ja vaihtamaan kuulumisia.”

Aina säät eivät ole olleet aurinkoisia, mutta se on oikeastaan Laakkosen mielestä yksi Lapin hienoimpia puolia. Tunturissa luonto on niin lähellä, että sitä täytyy kuunnella aivan eri tavalla kuin kaupungissa.

”Kerran menimme kesäkuun alussa Ylläkselle ja oli niin älytön myrsky, ettei kaikille patikointireiteille päässyt. Seuraavana vuonna samoihin aikoihin oli niin kova helle, että metsäpalovaroitus oli voimassa. Ja heti seuraavana vuonna lunta oli samaan aikaan vuodesta vielä haaruksiin asti”, Laakkonen kertoo.

Jos Laakkonen viettäisi yhden päivän Ylläksellä, hän menisi käymään kurujen kierroksella, jonka reitillä on kurujen lisäksi avotuntureita ja metsämaastoakin. Laakkonen uskoo, että juuri monipuolinen ja rikas luonto on yksi syy siihen, että suurin osa Ylläksellä vierailleista palaa seitsemän tunturin alueelle aina uudestaan ja uudestaan.

”Tunturien huiput kohoavat korkealle, mutta metsä antaa suojaa alhaalla. Ylläksellä retkeilyreitit ovat hyvin merkittyjä ja eksymisen mahdollisuutta ei juurikaan ole. Vaikka porukkaa olisi liikkeellä paljonkin, aina löytyy myös paikkoja, joissa on hiljaisempaa.”

Paikallisten mielestä Ylläs on paratiisi

Ylläksen Yöpuun yrittäjä Vesa Kaulanen on Laakkosen kanssa samaa mieltä. Ylläksen parhaimmiksi puoliksi hän mainitsee upeiden maisemien lisäksi luonnon monimuotoisuuden ja laajan reittiverkoston, hyvät maastopyöräilymahdollisuudet sekä viihtyisät erämaakahvilat.

”Eihän tämmöistä ole missään muualla. Sähköpyöräilyssä pitää vain olla tosi varovainen – se on niin hauskaa hommaa, että kun sitä kokeilee niin pian pitää itsekin hommata oma sähköpyörä”, Kaulanen sanoo.

Äkäslompolosta kotoisin oleva Kaulanen on käynyt aikoinaan pyörähtämässä myös Helsingissä. Vaikka etelästä löytyi rakkaus, kaupunkiasuminen ei ollut Kaulasta varten. Metsässä ja tuntureilla mieli lepää ja kiireet unohtuvat.

Äkäslompolosta Kaulanen ei aio lähteä enää kirveelläkään.

”Tämä on kuin paratiisi. Täältä löytyy kaikki, mitä ihminen tarvitsee. Harrastusmahdollisuudet täällä ovat ihan rajattomat, mitään äärtä tai laitaa ei ole.”

Vesa Kaulanen on isännöinyt Ylläksen Yöpuuta 90-luvulta alkaen yhdessä puolisonsa Marja Kaulasen kanssa. Kaulasen vanhemmat aloittivat Ylläksen Yöpuun majoitustoiminnan jo 50-luvulla. Nykyään Ylläksen Yöpuussa on monenlaista majoitusta mökeistä yksittäisiin huoneisiin.

Yksi Yöpuun suosituimmista palveluista on Äkäslompolojärven rannalla sijaitseva rantasauna, jonka voi vuokrata käyttöönsä kaikkina vuodenaikoina.

”Ihan vaatimattomasti mainostan, että meidän sauna sijaitsee Euroopan komeimmalla järvipaikalla. Saunasta näkyy kuusi tunturia ja järvi”, Kaulanen kertoo.

Kuulaina aamuina Äkäslompolojärven yllä leijailee sumuverho. Päivisin vedenpinnasta heijastuvat upeat ruskan värit, mutta iltaisin peilityynellä järvellä voi nähdä myös upean revontulishown.

Vesa Kaulanen suositteleekin jokaista Ylläksen ruskaretkeilijää kokeilemaan iltakävelyä syksyllä järvenrantaan. Mökistäkin voi laittaa valot sammuksiin, istahtaa terassille, ottaa lasillisen viiniä ja kääntää katseensa kohti taivasta.

”Kaikki puhuvat ruskasta, mutta harva puhuu siitä, että ruskan aikana näkee revontulia. Moni ei tiedä, että revontulet pyörivät taivaalla ympäri vuoden ja syksy on kaikkein parasta aikaa katsoa niitä, kun ulkona on pimeää, ja lämpöäkin on vielä niin, että terassilla tarkenee istuskella. On todella hienon näköistä, kun peilityynen järven pinnasta revontulet heijastuvat tuplana.”

Ylläksen syksyssä on myös erilaisia tapahtumia

Ainutlaatuisen elämyksen voi kokea syksyllä myös Yllästunturin rinteellä, jossa on paikka nimeltään Ihmisen rinki. Se on katsomo, johon pystytetään vuosittain ainutlaatuinen elokuvateatteri, Kino Ylläs. Tänä vuonna 16. kertaa järjestettävä Kino Ylläs ilahduttaa matkailijoita jokaisena syyskuun viikonloppuna.

”Kun istuu katsomossa ja valkokangas on edessä, heti valkokankaan takaa kohoavat tunturit. Sekin on jo itsessään elämys – se ei ole vain elokuvan katsomista, vaan myös luonnosta ja maisemista nauttimista. Jos vain sattuu olemaan Ylläksen alueella syyskuussa, suosittelen lämpimästi tulemaan paikalle”, Kino Ylläksen Hanna-Maija Kämäräinen sanoo.

Tänä vuonna Kino Ylläs -tapahtumassa näytetään muun muassa elokuvia, joiden ensi-iltoja ei ole voitu järjestää koronan vuoksi.

Tapahtuma järjestetään kokonaan taivasalla. Elokuvat alkavat illalla, kun kylään laskeutuu pimeys ja hiljaisuus.

”Siellä on myrskyssäkin istuttu ja katsottu elokuvia. Ei Lapin syksyssä voi odottaa, että aina olisi kirkas tähtitaivas. Joskus esityksen aikaan on ollut jopa kaatosade ja ihmiset istuivat katsomassa elokuvaa sadetakit päällään. Täysikuukin voi joskus loistaa niin kirkkaana, että elokuvien aloitusta joudutaan lykkäämään myöhempään iltaan.”

Kämäräinen suosittelee ostamaan lipun etukäteen Kino Ylläksen verkkokaupasta. Elokuvaeväät saa kahvilasta, joka toimii aina elokuvailtoina Ihmisen ringissä. Tapahtumassa on elokuvia kaiken ikäisille.

Kino Ylläksen järjestäjänä toimii elokuvakerho Napapiirin Sankarit. Tapahtuman järjestämisessä on ollut mukana myös Kolarin kunta ja Tunturi-Lapin paino sekä erilaiset yhteistyökumppanit. Myös vapaaehtoiset talkoolaiset ovat olleet korvaamaton apu.

”Olemme tosi iloisia, että kylällä on paljon ihmisiä, jotka tulevat mielellään auttamaan tapahtuman järjestämisessä. Ilman vapaaehtoisia Kino Yllästä ei varmasti olisi”, Kämäräinen kiittää.

Ylläksellä järjestetään syyskuussa myös Tori- ja metsäpäivät, jossa on luvassa muun muassa torimyyjiä, mieskuoro ja Metsähallituksen asiantuntijoiden kertomuksia Lapin luonnosta.

Tutustu Ylläksen Yöpuuhun osoitteessa yllaksenyopuu.com

Katso Kino Ylläksen tuleva ohjelma ja osta liput osoitteesta kinoyllas.net