Ylläksen Ystävät vaalii Ylläksen ainutlaatuisuutta

Kesä, Talvi

03.04.2024

Ylläksen Ystävät on Ylläksen alueella toimiva yhdistys, jonka tarkoitus on kunnioittaa ja vaalia Ylläksen ainutlaatuista luontoa ja tunturimaisemaa sekä edistää alueen omaleimaisuuden säilymistä. Lisäksi tavoitteena on kehittää alueen elinvoimaa yhteistyössä Ylläksen muiden toimijoiden kanssa ympäristöä kunnioittaen.

Ylläksen Ystävät on tiettävästi ainoa Lapissa toimiva alueen vapaa-ajan asukkaiden etuja ajava yhdistys. Otamme kantaa muun muassa reitti- ja rinneasioihin, kaavoitukseen ja kaivoshankkeisiin. Näin pyrimme edistämään erityisesti Ylläksen alueen vapaa-ajan asukkaiden ja muiden Ylläksen ystävien yhteisiä etuja.

Vuosittainen, tosin vielä melko nuori perinne on vuoden Ylläksen ystävän valitseminen ystävänpäivänä helmikuussa. Kunniamaininnan saa tuolloin henkilö, joka on erityisen ansiokkaasti vaalinut Ylläksen ainutlaatuisuutta ja elinvoimaa. Vuoden 2024 Ylläksen ystäväksi valittiin Lea Kaulanen ja vuonna 2023 kunniamaininnan sai Eero Vapa.

Mökkiläisten edunvalvontaa jo 20 vuotta

Ylläksen Ystävät perustettiin uudenvuoden aattona 2004, jolloin mökkiläisiä puhutti muun muassa jätehuolto, latujen hoito ja uusi Ylläs II -kaava. Sen jälkeen yhdistys on ottanut aktiivisesti kantaa muun muassa Hannukaisen kaivoshankkeeseen.

Vuosi 2024 on Ylläksen Ystävien 20-vuotisjuhlavuosi. Sen kunniaksi Ylläksen Ystävät elvytti suuren suosion saaneet lasten hiihtokilpailut Äkäslompolossa. Kolmella talvilomaviikolla järjestettyihin kisoihin osallistui yhteensä yli 300 alle kymmenvuotiasta hiihtäjää.

Osana juhlavuoden ohjelmaa meneillään on koko vuoden kestävä Kahdeksan vuodenajan valokuvakilpailu, johon voivat osallistua kaikki harrastajakuvaajat. Ohjeet valokuvakilpailuun löytyvät yhdistyksen verkkosivuilta kohdasta Juhlavuosi 2024. Juhlavuoden kunniaksi järjestämme myös latotanssit syyskuun 12. päivä ja tavallista juhlavamman Ystävätilaisuuden 27.12.

Tule tapamaan muita Ylläksen ystäviä

Järjestämme kaikille avoimia Ystävätilaisuuksia kolme kertaa vuodessa: pääsiäisviikolla, ruska-aikana ja vuoden vaihteessa. Tilaisuuksissa kuulemme ajantasaista asiaa mm. kunnan, kyläyhdistysten, paikallisten yrittäjien ja viranomaisten esittäminä. Tilaisuudet Ystävätilaisuuksista aina lasten hiihtokilpailuihin ovat oivallinen mahdollisuus tavata myös muita Ylläksen vapaa-ajan asukkaita.

Jäseniä Ylläksen Ystävissä on yli 500. Suurin osa on mökin tai lomaosakkeen omistajia, mutta jäseninä on myös alueella muuten paljon lomailevia ja Ylläksen ainutlaatuista luontoa arvostavia Lapin kävijöitä sekä paikallisia asukkaita.

Liittymällä Ylläksen Ystävien jäseneksi pääset nauttimaan jäseneduistamme ja vaikuttamaan Ylläksen kehittämiseen!