Esteetön Ylläs
Ylläksellä pääset helposti Pallas-Yllästunturin kansallispuiston ja erämaan tuntuun myös esteettömillä reiteillä. Upeista tunturimaisemista, eläinten jäljistä ja puhtaista vesistä pääsee nauttimaan pyörätuolilla, rollaattorilla sekä lastenvaunuilla.
Ylläksen seudulla on kesäaikaan useampia leveitä, esteettömiä reittejä, jotka vievät kauniille taukopaikoille luonnon helmaan. Paista makkarat kesäillan rauhassa Kesänkijärven laavulla, tunturien ympäröimänä Lapin hiljaisuudessa tai ajele gondolihissillä Yllästuntunturin huipulle ihastelemaan kaikkiin ilmansuuntiin avautuvaa tunturimaisemaa. Lumiseen aikaan liikuntarajoitteisille on tarjolla mm. avustettua laskettelua.
Mitä kannattaa ottaa huomioon?
Esteettömille reiteille kannattaa ainakin ensimmäisen kerran lähteä avustajan kanssa. Vaikka reitti olisikin pääosin helppo, saattaa mäki tai jyrkkä ramppi olla turhan haastava yksin kuljettavaksi pyörätuolilla.
Esteettömät retkeilyreitit ja taukopaikat lumettomaan aikaan
Ylläksellä on panostettu leveisiin reitteihin, joita pitkin pääsee kulkemaan esteettömästi taukopaikoille. Näillä reiteillä pääsee pyörätuolilla myös suoraan tulipaikan (laavu, kota tai tulentekopaikka) ääreen ja paikalla on myös esteetön käymälä.
Reitti Kesänkijärven laavulle ja takaisin on pituudeltaan 3,4 kilometriä. Se on maisemallisesti upea ja Suomessa vertaansa vailla – Suomen esteettömien reittien keskipituus on alle kilometri.
Syrjäisempää kohdetta hamuava voi suunnata Aakenuksen Pyhäjärvelle, jossa pysäköintialueelta menee 250 metrin pituinen reitti esteettömälle Pyhäjärven kodalle, kuivakäymälälle ja liiterille. Reitti kodalle on osittain vaativa esteetön reitti.
Kesäaikaan kulttuurihistoriaa tarjoilee puolestaan noin puolen tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Pakasaivo. Jylhät rotkot reunustavat saamelaisille pyhää Saivojärveä ja tunnelma on taianomainen. Matkaa näköalatasanteelle on vain parisataa metriä.
Yksi lyhimmistä ja helpoimmista esteettömistä reiteistä on reitti Luontokeskus Kellokkaan takana sijaitsevan suon laitaan, josta avautuu näkymä vastapäisille tuntureille: Kesängille ja Ylläkselle. Samalla voi tutustua Luontokeskuksen näyttelyihin.
Gondolilla Yllästunturin huipulle
Ehdottomasti yksi parhaista elämyksistä kesäkaudella on nousta gondolihissillä Yllästunturin huipulle ihastelemaan koko Ylläksen aluetta lähituntureineen. Kirkkaalla säällä huipulta näkee Pallastuntureille saakka.
Ylläksen huipulla pääsee kulkemaan vaativaa esteetöntä historiapolkua pyörätuolilla. Kivet voivat tehdä kulusta osittain vaativan ja siksi avustaja on hyvä olla mukana. Ylläs Ski Resort Ylläsjärvellä sijaitseva gondoli on avoinna kesäaikaan Bike Parkin aukioloaikojen mukaan.
Avustettu laskettelu on yksi talven aktiviteetti
Liikuntarajoitteinen pääsee laskettelun vauhtiin Ylläs Ski Resortilla BiSki-kelkalla.
Laskettelukelkan avulla vaikeastikin liikuntarajoitteinen pystyy kokemaan laskettelun riemua Suomen pisimmissä rinteissä. Matka ylös taittuu gondolihississä ja alastulo on pelkkää vauhdin hurmaa. Hiihtokoulusta saa myös opetusta soveltavaan alppihiihtoon.
Esteettömät opastetut retket
Esteetön majoitus
Ylläksen alueella löytyy esteettömyysvaatimukset täyttäviä majoituspaikkoja varsinkin hotelleista. Lisäksi Ylläksellä on useita erilaisia ravintoloita ja kauppoja, joissa on huomioitu erityistarpeet. Invataksit auttavat kuljetuksissa.
Yllästunturin luontokeskus Kellokas
Kansallispuiston luontokeskukset (Ylläs ja Tunturi-Lappi) ovat esteettömiä. Yllästunturin luontokeskus Kellokkaan asiakaspalvelu kertoo Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta ja sen hienoimmista retkeilyreiteistä. Luontokeskusten näyttelyt perehdyttävät paikalliseen luontoon ja kulttuuriin. Samalla voit vierailla vaihtuvissa taidenäyttelyissä.
Kellokkaalla järjestetään ympäri vuoden luontoiltoja ja lukuisia muita tapahtumia. Myymälästä voi hankkia karttoja ja paikallisia tuotteita. Kahvilan puolella voi ihailla tunturimaisemia herkuttelun lomassa.