Huskyt ja porot tarjoavat eksoottisen luontoelämyksen

Oletko aina haaveillut kiitäväsi läpi talvisen erämaan huskyvaljakkoa ajaen tai tuntevasi, millaista on istua poron kyydissä, aitoon Lappi-henkeen? Husky- ja porosafarit ovat hyvin ainutlaatuinen tapa päästä lähelle Lapin luontoa. Koiravaljakon jalaksilla kokee, miten reki liukuu hiljaisesti, mutta vauhdikkaasti lumessa läpi taianomaisten, pastellilla värjättyjen ja tykkypuiden koristamien maisemien. Poroajelulla puolestaan pääsee tutustumaan perinteiseen lappilaiseen kulkutapaan rauhallisemmassa kyydissä.

Talvikaudella eläinsafarit ovat suosittuja päiväohjelmia Ylläksellä ja varaukset kannattaa tehdä etukäteen, jotta et jää ilman tätä uniikkia elämystä.

Huskyt hurmaavat innokkuudellaan

Huskysafarilla pääset tapaamaan innokkaat, hellyyttävät huskyt ja kokemaan vauhdin hurmaa. Alun villi ja äänekäskin voima muuttuu heti lähdön jälkeen täysin hiljaiseksi liu’uksi läpi lumoavan Lapin erämaan, jossa vallitsee syvä rauha ja hiljaisuus ilman muita ihmisiä ja häiriötekijöitä.

Miten huskysafarilla toimitaan

Rekikoirat ovat usein Alaskan huskyja, joka ei ole varsinaisesti mikään rotu vaan yhteisnimitys sekarotuisille rekikoirille, jotka kestävät hyvin kylmää ja nauttivat juoksemisesta. Valjakossa yksi ihminen seisoo reen jalaksilla ja toinen istuu kyydissä. Ohjastajaa voi vaihtaa taukojen aikana myös kesken matkan. Valokuvien ottamiselle on myös runsaasti aikaa. Rekeä vetämään valitaan koiria sen verran, että ne jaksavat hyvin vetää kahta ihmistä. Ohjeet kannattaa kuunnella huolella ja muistaa jarruttaa aina, kun näin kehotetaan. Parasta huskysafarilla on seisoa jalaksilla ja antaa koirien tehdä sitä mitä ne rakastavat – juosta.

Ylläksen seudulla on tarjolla eri mittaisia huskysafareita lyhyistä pyrähdyksistä kokopäiväretkiin sekä viikonkin vaelluksiin. Rapsuta koiria kiitokseksi yhteisen retken jälkeen.

Huskyretket

Puolivilli poro on perinteinen kulkuneuvo Lapissa

Porosafari on elämyksellinen tapa tutustua Lapin luontoon ja poronhoitokulttuuriin. Se sopii kaikenikäisille ja -tasoisille matkailijoille ja on erityisen suosittu aktiviteetti perheiden keskuudessa.

Poroajelulla mennään rauhallisempaa vauhtia kuin koirien kanssa. Reessä lämpimien vällyjen alla on aikaa tunnelmoida hiljaista talvista metsää, jonka läpi poro jolkottaa. Porot ovat osittain edelleen villieläimiä, mikä tarkoittaa, että niitä ei ole yhtä helppo käsitellä kuin täysin kesytettyjä kotieläimiä, kuten hevosta.

Kesäkaudet porot viettävät vapaana metsissä, joten ne eivät samalla lailla totu ihmisiin, kuin aitauksessa elävät eläimet. Niinpä porosafareilla on aina asiantunteva opas taluttamassa tai ajamassa rekeä. Porot eivät myöskään pidä silittämisestä, vaikka niitä tekisikin mieli taputella.

Vieraile porotilalla

Porotilavierailu on kokemisen arvoinen, sillä samalla pääset kuulemaan tarkemmin poronhoidon historiasta sekä siitä, millaista elämää ihmiset ja porot viettävät tänä päivänä Lapissa. Vierailulla porojen syöttäminen on myös osa ohjelmaa.

Pororetket