Ylläs on mainio tukikohta kalastukseen Lapissa

Ylläksellä kalastaminen tarjoaa mahdollisuuden hiljentyä kauniin ja puhtaan tunturiluonnon äärelle samalla, kun narraa kalaa illalliseksi. Veden äärellä kesäyön auringonpaisteessa hiljaa seistessä tuntee olevansa yhtä luonnon kanssa. Alueella on lukuisia järviä, lampia, jokia ja pieniä puroja, joissa voi kalastaa harjusta, siikaa, ahventa ja haukea.

Kenties ainutlaatuisin kalastuselämys on kokeilla perinteistä suomalaista lohenkalastusta – villi lohi nousee lähellä sijaitsevaan Tornion-Muonionjokeen, joka on yksi Euroopan parhaista lohijoista ja sijaitsee noin 30 minuutin ajomatkan päässä Ylläkseltä.

Ylläs onkin erinomainen tukikohta kalastajille ja monipuoliset kalastusmahdollisuudet kesällä ja talvella sopivat niin aloittelijalle kuin kokeneelle harrastajalle. Muista perehtyä tarvittaviin lupiin (eraluvat.fi) ennen reissua!

Kalastusretki on aina kokonaisvaltainen elämys, vaikka et saisikaan kalaa. Onkimisen, virvelöinnin, pilkkimisen ja perhokalastuksen parissa viihtyy aikuisten lisäksi perheen pienimmätkin.

Vuokraa kalastusvälineet

Perhokalastus

Suosituin kalastusmuoto Ylläksellä on perhokalastus. Tämä haastava laji pakottaa keskittymään sekä hetkeen että heittoon. Samalla, kun odottaa kalan tarttumista syöttiin, on aikaa rauhoittua ja nauttia Lapin kesän yöttömästä yöstä. Joessa kahluusaappaissa seistessä tuntee olevansa yhtä suuren ja voimakkaan luonnon kanssa.

Perhokalastukseen liittyy paljon muutakin kuin pelkkä kalastusprosessi. Itse tehdyt perhot ovat lajin yksi piirre. On jännittävää katsoa onko oma perho kalan mielestä niin houkutteleva, että se nappaa siihen kiinni vai nauraako se tekeleellesi päin naamaa. Jännitys on iso osa lajin ydintä, vaikka tavallista onkin, että kalastaja lähtee kotiin tyhjin käsin. Kalan saamisen hyvät mahdollisuudet Ylläksellä houkuttavat ja koukuttavat.

Perhokalastukseen kannattaa tutustua oppaan johdolla. Näin aloittelija saa hyvän opetustuokion vuokravaruisteineen ja kokenut perhostaja pääsee puolestaan uusille apajille.

Pilkkiminen

Talvikaudella kalastetaan lähinnä jään läpi pilkkimällä. Sydäntalvella ei kala ole niinkään syönnillä, mutta kevätauringon paisteessa ahvenet ovat nälkäisiä. Ensin kairataan reikä jopa yli metrin paksuiseen jäähän. Tämän jälkeen valitaan sopiva pilkki, vaikkapa kultainen mormuska ja koukkuun punainen pieni kärpäsentoukka. Lämpimän auringon helliessä on antoisaa viettää päivää järven jäällä hyvien eväiden kera. Pilkkiminen sopii hyvin myös lapsille.

Pilkkimiseen ei yleensä tarvita lupia, mutta Ylläksen seudulla vaaditaan lupa muutamiin järviin, kuten Kesänkijärvelle ja Pyhäjärvelle.

Opastetulla pilkkiretkellä ei tarvitse itse miettiä muuta kuin suotuisaa kalaonnea.

Opastetut kalastusretket

Väylän lohi on kalastajan unelma

Vain puolen tunnin ajomatkan päässä Ylläksellä sijaitsee Euroopan suurin vapaasti virtaava joki, Tornion-Muonionjoki. Kesäisin varsinkin Tornionjokeen, tuttavallisemmin Väylään, kutemaan nousevat lohet tekevät joesta kalastajan paratiisin. Keskiyön auringossa lohensoutu on unohtumaton elämys. Miltä tuntuisi saada yli 10 kg painava vonkale kiinni omaan vieheeseen? Kumman voimat ehtyvät lopputaistelussa ensin, sinun vai lohen? Veneitä voi vuokrata omaan käyttöön, mutta oppaan kanssa lajin saloihin pääsee vielä syvällisemmin käsiksi.

Huomioitavaa kalastuksessa

Muistathan, että virtavesissä ja tietyissä Ylläksen järvissä kalastaminen vaatii aina oman luvan. Ylläksen hyviä kalavesiä valvotaan tiukasti. Katso eraluvat.fi:stä mikä on juuri sinun tarvitsemasi lupa. Esimerkiksi Äkäsjoen oman jokikohtaisen luvan numero on 2570. Ylläsjoki ja Aakenusjoki puolestaan kuuluvat kalalupaan numero 2410. Kesänkijärvelle tarvitsee oman kalastusluvan, mutta se ei maksa mitään (vuoteen 2025 asti).

Hyvä paikka katsoa, mitä lupia missäkin tarvitsee, on Retkikartta.fi. Valitse karttaaso “metsästys ja kalastus”. Katso myös kalastusrajoitus.fi

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa on vesistöjä, joissa kalastus on kielletty kokonaan. Katso tarkemmat tiedot kansallispuiston hoito-ja käyttösuunnitelmasta.

Lajien alamitat ja rauhoitusajat: Muista myös, että tietyillä kalalajeilla on tiukat alamitat, joita tulee kunnioittaa. Alamitat voivat vaihdella eri vesistöissä. Osa lajeista, kuten taimen, on rauhoitettu kokonaan muun muassa Äkäsjoessa ja Väylässä. Taimenen laittomasta kalastuksesta voi rapsahtaa 4 000 euron sakot. Tarkista ajankohtaiset kalastussäännöt lupia myyviltä tahoilta, esim. eraluvat.fi

Jokien varsilla ei ole huusseja eikä roskiksia eli vie mennessäsi se, minkä toit tullessasi. Roskaton retkeily kattaa myös vesistöjen alueet.

Metsästys

Myös metsästys on mahdollista Ylläksen alueen laajoilla valtion mailla. Luvista voit lukea lisää eraluvat.fi:ssä