Avantouinti ja sauna saavat hyvänolon hormonit hyrräämään

Mikään ei peittoa sitä hyvänolon tunnetta, joka syntyy puulämmitteisen saunan sekä hyisen avantouinnin päätteeksi. Olotila, johon saattaa jäädä koukkuun! Ylläkseltä löytyy varaussaunoja avantoineen tai paljuineen moneen makuun.

Suomalaisille sauna on paikka, jossa kokoustetaan, rentoudutaan ja juhlitaan. Aktiivisen ulkoilupäivän päätteeksi saunominen on lähes pakollinen toimenpide. Vilvoittautuminen tapahtuu joko terassilla istuen, hangessa kierien tai avannossa pulahtaen.

Maistuisiko sauna ja poreamme Ylläksen huipulla tai gondolihississä?

Suomi tunnetaan saunojen luvattuna maana ja Ylläksellä valinnanvaraa riittää. Perinteisten saunojen lisäksi voit valita myös Yllästunturin huipulla ja samalla Suomen korkeimmalla sijaitsevan saunan paljuineen tai varata gondolisaunan ja ihailla upeita tunturimaisemia saunomisen lomassa. Saunagondoli kiertää kolme kertaa ylös alas ja sinne mahtuu neljä henkilöä nautiskelemaan.

Luosussa Rönölä tarjoilee kattauksen erilaisia saunoja modernista maisemasaunasta perinteiseen savusaunaan. Muitakin savusaunoja löytyy alueelta.

Lapland Hotels Saagassa on puolestaan tavan saunan lisäksi höyrysauna sekä Wellness-alueella infrapunasauna.

Missä Ylläksellä on avantoja?

Avantoon pääsee saunavuokrauksen yhteydessä Äkälompolossa (Ylläksen Yöpuu) sekä Luosujärvellä (Rönölä). Ilman ennakkovarausta pelkkä avantopulahdus onnistuu edullisesti Luosujärven rantakahvilalta.

Avantouinnin vaikutukset terveyteen ja hyvinvointiin

Kylmäaltistus aiheuttaa endorfiiniryöpyn eli lisää mielihyvähormonin eritystä.Tämän seurauksena kehon ja mielen valtaa rentoutunut tunne. Tämä tunne saattaa jopa olla niin koukuttava, että avantouinnista tulee pitkäaikainen harrastus. Kylmä vesi voi auttaa myös erilaisiin kiputiloihin ja säännöllinen avantouinti voi parantaa muun muassa aineenvaihduntaa, verenkiertoa, sydämen toimintaa sekä vähentää stressiä.

On tärkeää muistaa, ettei saunasta tulisi hypätä suoraan kylmään veteen, vaan antaa kehon hieman viilentyä ennen avantoon menoa. Pää kannattaa suojata pipolla ja jalkoihin voi laittaa sukat tai tossut. Syvä ja rauhallinen hengitys auttaa kylmäshokkiin. Kylmän veden hyödyt saa jo alle minuutissa, joten veteen ei tarvitse jäädä pitkäksi aikaa – usein ihan pelkkä pulahduskin riittää. Kokeneemmat avantouimarit oleskelevat vedessä minuutin tai pari.