Aktiivirentoutujan unelmaloma Ylläksellä

Ylläs on suoritusvapaa alue, jossa jokaisella on vapaus rentoutua tavallaan: hiihtäen kirkkaana loistavan taivaan alla, pyöräillen kansallispuiston katveessa tai kurvaillen Suomen pisimmissä rinteissä. Ehkä haluat käpertyä viltin alle takkatulen loimuun ja herkutella Lapin mauilla paikallisissa ravintoloissa – mahdollisesti jopa kaikkea tätä. Ylläs tarjoaa täydellisen lomakohteen niille, joiden mieli lepää, kun keho liikkuu. Me Ylläksellä koemme onnistuneemme, kun loman jälkeen olosi on energinen ja levännyt. Mieli täynnä muistoja ja tarinoita jaettavaksi.

Yllästyä: Yllättyä jostakin positiivisesti. Vastakohta tylsälle, harmaalle ja arkiselle. Yllästyessä voi tuntea mahanpohjassa iloisia perhosia, euforiaa ja syvää rentoutumista. ”Kävin eilen Kotamajalla ja yllästyin, miten upeaa se hiihto onkaan tykkypuiden seassa.”

Aktiivirentoutuja: Ihminen, jonka mieli lepää, kun keho liikkuu. Tavataan erityisesti Ylläksen alueella lomatunnelmissa. Haluaa löytää elämästä yllästymisen hetkiä. ”Riitta on todellinen aktiivirentoutuja, sivakoi ladulla vastaan niin leveä hymy huulilla.”

Yllästy Kevään kirkkaudesta

Päivä päivältä korkeammalle nouseva aurinko saa innostuksen perhoset heräämään vatsanpohjassa. Valon kirkkaus yllättää joka kerta. Valkoisena hohtavat hanget heijastavat auringonsäteitä saaden koko maiseman säihkymään. Jo tammikuussa kaivetaan aurinkolaseja suojaamaan pimeyteen tottuneita silmiä. Kaamoksen pastellikirjo vaihtuu auringon muodostamiin haloilmiöihin. Öisin taivaalle katsoessa saattaa nähdä revontulten villit tanssit.

Pilvinen ja harmaa päivä kylällä voi muuttua sadunomaiseksi seikkailuksi yhden hissinousun aikana. Parhaimmillaan gondoli sujahtaa pilvilauttojen läpi ja nousee matalalla roikkuvan, auringon kultaaman pilvimeren ylle. Kurkkaa ajantasainen säätieto ennakkoon huipun sääkamerasta tai nappaa sukset tai lauta matkaan ja Yllästy huipun säästä.

Ylläs on aktiivirentoutujan paratiisi

Tee rinnepäivästä omannäköisesi

Suomen laajimmasta rinnevalikoimasta löytyy jokaiselle jotain. Laske rauhallisesti maisemista nauttien, temppuile parkissa tai suuntaa offareille seikkailemaan retkeilyhengessä. Jos taidot ovat päässeet ruostumaan tai haluat tutustua takamaastoihin turvallisesti, varaa tunti hiihtokoulusta.

Suuntaa laduille rentoutumaan

Hiihdon ei tarvitse olla pelkkää kilometrien keräämistä ja hikipisarat otsalla puuskuttamista. Hiihdosta voi nauttia lempeämminkin. Hidasta tahtia, pysähdy ihastelemaan aavaa tunturimaisemaa ja suunnittele reitti eväät edellä – Ylläksellä on 285 km latuja, joiden varrella löytyy yli 20 erämaakahvilaa. Suuntaa Navettagalleriaan porosopalle, Velhon Kodalle hillalätyille tai Aurinkotuvalle moikkaamaan pihan poroja. Sopivan lenkin suunnittelet helposti sähköisen kartan avulla. Kartalta näet ajantasaiset tiedot avoimista reiteistä ja niiden kunnosta. Kartan ostamalla tuet reittien ylläpitoa.

Pyöräillen Kansallispuiston katveeseen

Lumi narskuu renkaiden alla ja puiden lomasta kurkistelevat auringonsäteet lämmittävät pakkasesta punastuneita poskia. Edessä siintää lumen peittämä Kukastunturi ja pitkä ylämäki. Napauta sähköavustusta suuremmalle ja nauti, kun pyörät rullaavat kepeästi kohti puurajaa. Hymy nousee korviin – tämähän on helppoa! Kun reitti tasaantuu, on pysähdyttävä ihailemaan maisemia. Montako tunturia tunnistat? Kukakselta reitti johtaa Kotamajan lämpöön. Lämpimän kaarnikkamehun ja porosopan voimin jaksaa polkaista takaisin kylälle.

Vuokraa sähköpyörä ja yllästy, kuinka helposti pitkätkin ylämäet taittuvat! Jos et ole vielä kokeillut, niin suosittelemme. Tähänkin jää koukkuun!

Löydä erämaan hiljaisuus lumikenkäillen

Jos haluat löytää koskematonta lunta ja rentoudut parhaiten omissa oloissasi, ota allesi lumikengät ja lähde samoilemaan erämaan hiljaisuuteen. Lumikenkäillessä reitit ja ladut eivät rajoita kulkemista. Merkittyjen lumikenkäreittien tampattu pohja auttaa kuitenkin jaksamaan paremmin tunturin huipulle. Kiipeä tulistelemaan Tuomikurun kodalle ja lumoudu liekkien leikistä. Pimeän tullen sammuta hetkeksi otsalamppusi ja käännä katseesi kohti taivasta. Kuuntele tuulessa huojuvia keloja ja yllästy tähtitaivaan kirkkaudesta. Jos olet onnekas, voit päästä seuraamaan taivaan vihreiden valojen sambaa.

Yllästy helppoudesta

Meille saapuminen kauempaakin on helppoa ja vaivatonta. Perille pääset omalla autolla, ekologisesti junan kyydissä tai näppärästi lentäen. Sekä Kolarin rautatieasemalta, että Kittilän lentokentältä on jatkoyhteys Ylläkselle. Lue lisää matkustustavoista ja aloita talvilomasi suunnittelu.

Entä yöpyminen? Ehkä haluat mökin, jonka takapihalla kulkee hiihtolatu tai huoneiston, jonka pihaan voit laskea suoraan rinteistä. Tai ehkä rentoudut parhaiten vähän kauempana muista – omalla mökillä, jonka pihalla voi rauhassa pyörähtää lumihangessa saunan jälkeen. Vai nautitko sittenkin kylpylän ja valmiin aamiaisen tuomasta luksuksesta hotellissa? Ylläksen majoituksista löytyy sopiva majoitus kaikenlaisille aktiivirentoutujille.