Ylläksen molemmista sympaattisista tunturikylistä löytyy monipuolinen ravintolatarjonta niin kesällä kuin talvellakin. Tarjolla on paikallisilla aineksilla höystettyä pizzaa, maukkaita burgereita, perinteistä lappilaista poronkäristystä ja viiden ruokalajin viimeisteltyjä kattauksia.

Monet Ylläksen ravintoloista hyödyntävät lähellä kerättyjä puhtaita raaka-aineita ja lihaa suoraan luonnosta. Erityistä alueen ravintoloissa ovat lumoavat maisemat – voit nauttia ateriasta Yllästunturin huipulla, kaikessa rauhassa metsän siimeksessä tai keskellä kylän vilinää.

Useissa ravintoloissa ja kahviloissa on take away -mahdollisuus eikä erityisruokavalioitakaan ole unohdettu!

Makumatka

Elämyksiä luonnosta lautaselle

Oletko kokeillut kurniekkaa tai testannut puolivilliä lähiruokaa? Tiedätkö, miltä maistuu kuusenkerkkä ja itse tehdyt luonnonmehut? Ylläksellä on iso joukko ravintoloita ja kahviloita, joiden persoonallinen ja laadukas valikoima erottuu edukseen.

Makumatkan eri ravintoloihin voi yhdistää päivän seikkailuihin. Pyöräretken tai hiihtolenkin lomassa maistuu erämaakahvilan savuporokeitto, laskettelupäivän tauottaa mukavasti rinneravintoloiden burgerit tai pitsat ja retkipäivän kruunaa illallinen yhdessä alueen tasokkaista ruokaravintolasta.

Ylläkseltä käsin, Ylläksellä tehty

Ylläksellä elämme ja yritämme vuodenaikojen kanssa samassa rytmissä sekä nautimme aina kunkin sesongin antimista. Seitsemän tunturin maisemissa sinäkin voit viettää aktiivista ja herkullista lomaa. Alueen persoonalliset pien- ja perheyritykset hankkivat raaka-aineet mahdollisuuksien mukaan läheltä ja luonnosta. Niistä he loihtivat käsityönä aitoja makuelämyksiä lautaselle ja lasiin, juuri sinulle.

Tutustu alueen yrityksiin upean luonnon kautta. Tee lomastasi kokonaisvaltainen elämys. Tervetuloa makumatkalle!

Ylläksellä Erämaakahviloita löytyy upeimpien reittien varrelta

Erämaakahvilat ovat monille olennainen syy retkeillä Ylläksellä. Hiihto- tai pyörälenkin tauottaa sopivasti munkkikahvit takkatulen ääressä keskellä aitoa Lapin luontoa. Erämaakahviloissa ei yleensä ole sähköjä ja kynttilöiden valo luo lämpimän, intiimin tunnelman, jota ei koe missään muualla. Tämä on todellista luksusta. Taukopaikalla on myös mahdollista tavata ja jakaa tarinoita muiden ulkoilijoiden kanssa, joihin ei välttämättä muuten laajoilla reiteillä törmäisi. Talvisesongin lisäksi erämaiset kahvilat ovat kesäaikaankin suosittuja retkeilijöiden ja maastopyöräilijöiden taukopaikkoja.

Mikä on erämaakahvila?

Tutumpi nimitys näille sähköttömille ja vedettömille kahvilatuville lienee latukahvila, mutta erämaakahvila on paremmin kuvaava termi. Valo tulee takkatulesta ja kynttilöistä ja kahvilat palvelevat myös latukauden ulkopuolella. Kahviloiden pitäjät tuovat tarvittavan veden joka aamu kahvilalle muualta. Samoin leivonnaiset valmistetaan usein toisaalla sähköistetyssä keittiössä ja kuljetetaan tuoreina kahvilalle tarjoiltavaksi. Jätä siis omat eväät kotiin ja tue paikallisia kahvilayrittäjiä!

Mitä erämaakahviloissa tarjoillaan?

Tarjolla on useassa kahvilassa keittoa ja muuta suolaista, sekä lettuja, pullia ja tietysti tuoreita munkkeja. Kahvin ja teen lisäksi erämaakahviloissa tarjoillaan herkullista lämmintä mehua, joka on usein tehty paikallisista marjoista.

Miten erämaakahvilaan pääsee?

Ylläksen seudun kahvilat sijaitsevat suosittujen reittien varrella ja niihin pääsee helposti kesällä ja talvella. Kesäkaudella erämaakahvilat saavutetaan kävellen tai maastopyörällä, talvella taas hiihtäen, pyöräillen tai kävellen talvipolkuja pitkin. Viitat opastavat perille. Aukioloajat kannattaa tarkistaa etukäteen, mutta sesongilla suurin osa on auki päivittäin.