Melonta Ylläksellä – parhaat reitit aloittelijoille ja perheille

Kirkkaat vedet ja ensikertalaisille sopiva melontaseikkailu tunturimaisemissa odottavat Ylläksellä. Tunturien kupeesta löytyy reittejä, jotka sopivat koko perheelle – rauhallista vesillä liikkumista ilman aiempaa kokemusta.

Tässä artikkelissa tutustumme Ylläksen parhaisiin aloittelijaystävällisiin melontapaikkoihin ja innostutaan vesillä liikkumisesta. Haastattelimme paikallista Ylläs Experiencesin opasta Saku Nummea, joka vie asiakkaita melomaan ympäri kesäistä Yllästä. Kysyimme häneltä parhaat vinkit turvalliseen ja elämykselliseen melontaan.

Kuvassa kaksi ihmistä meloo kanootilla Kesänkijoessa. Taustalla kesäinen ja aurinkoinen metsämaisema, järvi ja Kesänkitunturi.
Kesänkijoki on kaunis yhdistelmä kylän pinnassa kiemurtelevaa uomaa ja upeita näkymiä kansallispuistoon. Kuva: Christer Ådahl/Visit Ylläs

Mikä melonnasta Ylläksen maisemissa tekee erityistä?

Ylläksen luonto on moninainen ja kaunis – vesistöt eivät tee tähän poikkeusta. Saku pitää itse erityisesti virtaavan veden melonnasta: “Joka mutkan takaa avautuu uusi maisema ja alati muuttuva virta”.

“Opastaessamme asiakkaita meloskelemma usein samoja reittejä, mutta joki on joka päivä erilainen. Virtaus, kasvit, linnut, kalat, hyönteiset ja nisäkkäät ovat joka päivä vähän erilaisia”, hän jatkaa. Jos virtaus on liian kova, ympäristöään ei ehdi tarkkailla niin tiukasti, silloin pärskähtelevä vesi ja vauhti ovat se kiehtovin elementti.

Saku on kolunnut Ylläksen luontoa jo pitkään. Hänen suurimpana motivaationaan opastaa ihmisiä täällä kesät talvet onkin levittää iloa ja rakkautta Ylläksen luontoon tunteita, joita tämä alue hänessä on aina herättänyt.

Ylläksen alue on hyvä paikka aloittaa melontaharrastus

Ylläksen alueella vesistöjä on tarjolla monen tasoiselle melojalle aina helpoista haastavampiin. Haastateltavamme vinkkaa, että jos aluetta laajentaa tästä hieman lisää löytyy melottavaksi jo melkein minkälaista vesistöä tahansa. Lisäksi Saku mainitsee kuinka moni kokenut Ylläksen kävijä, joka on jo jossain määrin tottunut alueen komeisiin maisemiin, yllättyy positiivisesti, kuinka erilaisen perspektiivin vesiltä käsin ihastelu voi tarjota.

Kuvassa etualalla näkyy kajakin keula ja kaislaa jokiuoman molemmin puolin. Taustalla kohoaa Kesänkitunturi.
Vuokraa sopivat välineet melontaan alueen välinevuokraamoista. Linkit vuokraamoihin löydät sivun ylälaidasta tai artikkelin lomasta.

Ylläksen parhaat melontareitit perheille ja aloittelijoille

Melonta sopii perheille ja ensikertalaisille mainiosti, kunhan tietää varmuudella mihin on menossa ja mitä pitää tehdä, jos jotakin yllättävää tapahtuu. 

Seuraavaksi saamme Sakun vinkit parhaimpiin aloittelijaystävällisiin reitteihin Ylläksellä. “Ensikertalaisille on muutama oikein hieno vaihtoehto, jotka ovat melottavissa koko kesän”, hän lupaa.

Ylläksen TOP 3 melontakohdetta aloittelijalle

  • Kesänkijoen melonta, joka onnistuu molempiin suuntiin. Matkalla voi nauttia tiukoista mutkista, majavan tekosista ja upeista tunturimaisemista.
  • Kesänkijärvi on huikean hieno. Sen voi yhdistää helposti Kesänkijoen melontaan tai meloa ihan omana retkenään.
  • Ensikertalaisille ja perheille sopii myös vähän vauhdikkaampi Äkäsjoen alaosa. Se on logistisesti hankalampi, joten näistä vaihtoehdoista erityisesti sinne opastettu retki on kätevin ja mukavin vaihtoehto.

Kokeneemmille melojille Äkäsjoen yläosat aina Äkäsmyllyltä Äkäslompoloon ja siitä eteenpäin aina Hannukaiseen saakka ovat paikallisoppaamme mukaan tosi hauskoja, kauniita ja osin hyvinkin erämaisia pätkiä. Alueella riittää myös pienempiä jokia, joihin voi tehdä tutkimusretkiä, mutta nämä vaativat korkeita vesiä, joka tarkoittaa hyvin lyhyttä melontakautta rajoittuen aivan alkukesään.

Kuvassa näkyy kolme melojaa kajakeilla. Kuva on otettu ylhäältä päin dronella ja siinä näkyy melojien lisäksi jokiuomaa ja ruskan värjäämää suomaisemaa.
Ylläksellä on helposti saavutettavia melontakohteita, joissa luonto tulee kirjaimellisesti aivan viereen. Kuva: Eetu Leikas/Visit Ylläs

Tutustu melonnan saloihin turvallisesti opastetulla retkellä

Onko melonta sitten helpompi aloittaa opastetulla retkellä? Saku kertoo, että ilman mitään myyntikikkoja mielessään hän ehdottomasti suosittelee ensimmäisille melontakerroille tuntemattomissa paikoissa paikallisen oppaan palveluja. “Opastetulta retkeltä saa tarpeelliset tekniikka- ja turvallisuusvinkit, suunnistusta ei tarvitse miettiä ja logistiikkakin hoituu oppaan puolesta. Logistiikan vuoksi opastettu retki saattaakin itse asiassa toisinaan tulla halvemmaksi kuin vuokrausten ja kyytien järjestely”, hän vinkkaa.

Mitä kaikkea opastettuun melontaretkeen sisältyy?

Lähtöpaikalle siirrytään retkestä riippuen kävellen tai autolla. Tyypillinen melontaretki alkaa Sakun mukaan näin: “Opas kertoo reitistä, tekniikasta ja muista huomioon otettavista asioista. Vesille mennään oppaan avustuksella ja aluksi rauhassa tunnustellaan, miltä kulkupelit tuntuvat. Kun juonesta saadaan vähän kiinni, meloskellaan eteenpäin ja nautitaan vedestä ja ympäröivästä luonnosta”.

Opas myös kertoo aina etukäteen, jos reitillä on joitakin erityistä huomiota vaativia osuuksia ja opastaa näiden melomisesta. Ja olisiko retki ilman evästaukoa retki lainkaan? Sopivassa välissä herkutellaan asiaan kuuluvasti. “Kun saavutaan päätepisteeseen, pakataan paatit traileriin tai kannetaan ne lyhyen matkaa tien varteen tai parkkipaikalle. Sitten taputetaan itseä ja kaveria olkapäälle ja todetaan, että olipa vain mukava reissu”, Saku kertoo ystävälliseen sävyyn.

Kuvassa kolme kajakkimelojaa joella ruskamaisemassa. Taustalla metsää ja Kellostapuli.
Melonta kausi kestää toukokuulta myöhään syksyyn. Alkukaudesta vedet on tulvien aikaan korkeammalla ja mahdollistaa melonnan helpommin myös pienemmillä joilla. Isommat joet taas tarjoaa silloin vauhdikkaampia elämyksiä. Kuva: Eetu Leikas/Visit Ylläs

Luontoelämys vesiltä käsin

Melontaretki on siis upea kokonaisvaltainen luontokokemus, joka tarjoaa erilaista tekemistä myös kokeneemmille retkeilijöille. Mitä kaikkea melontaretkillä voikaan nähdä tai kokea – eläimiä, maisemia, hiljaisuutta?

Paikallisoppaamme kertoo kuinka esimerkiksi Äkäsjokea meloessa näkee varmuudella lintuja, erilaisia hyönteisiä ja vähintään majavan työnjälkiä, jos ei itse lättähäntää juuri sillä kertaa näkisikään. “Varsinkin aurinkoisena päivänä kirkkaassa vedessä näkee hyvin usein myös komeita harjuksia”, hän lupailee. Kuulemma muita nisäkkäitä, kuten saukkoja, poroja, jäniksiä, kettuja ja hirviäkin näkyy tasaisin väliajoin, kun joella liikkuu taajaan.

Melonta ainakin rauhallisemmissa vesistöissä kuulostaa Sakun sanoin suorastaan seesteiseltä ja maadoittavalta: “Virtaava jokiuoma imee ajatukset itseensä – joella on usein ihan omassa kuplassaan”. Tekee mieli lähteä melomaan! Oppaan omat melontasuosikit Ylläksellä ovatkin kevään Äkäsjoen yläosan korkeiden vesien lisäksi hienot ja rentouttavat Kesänkijärvi ja Kesänkijoki.

Kuvassa kolme melojaa järvellä. Taustalla metsämaisema ja haalea sateenkaari taivaalla.
Meloa voit myös packraftilla eli reppulautalla, joka sopii varsinkin virtavesien melontaan. Kuva: Eetu Leikas/Visit Ylläs

Vinkit ensikertaiselle melontaan Ylläksellä

Harkitse opastetulle retkelle lähtemistä. Osallistu valmiille päiväretkelle tai ota opas omalle porukallesi. Massiivisia ryhmiä ei kuulema ainakaan haastateltavamme retkillä tarvitse pelätä. Saku vinkkaa, että kannattaa vähintään kysäistä aina viimeisimmät vinkit reiteistä ja olosuhteista melontavälineitä vuokratessa. “Jos mietit, uskaltaako sitä, varmasti uskaltaa” hän rohkaisee. 

Parhaat palautteet asiakkailta ovatkin tulleet jokimelonnan parissa, kun joidenkin osallistujien alun hermostunut jännitys on muuttunut muutaman kilometrin jälkeen naama virneessä melomiseksi. Usein Saku on iloksensa kuullut myös kommentteja, kuten: “Kyllä todellakin kannatti lähteä”.

Alkoiko jo melotuttaa?

Tämän artikkelin jälkeen ei liene epäselvää, että melonta on ehdottomasti vähintäänkin kokeilemisen arvoinen aktiviteetti Ylläksellä siinä missä kaikki muutkin. Upea luonto tarjoaa siihen meille sellaiset puitteet, etteivät ne jätä ketään kylmäksi.