Lapsiperheille löytyy monipuolisesti tekemistä loman jokaiselle päivälle

Ylläksellä riittää puuhailtavaa myös perheen pienimmille. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto harvinaisine ikimetsineen ja tunturimaisemineen on helposti saavutettavissa myös lasten kanssa. 

Laajoille hiihto-, pyöräily-, ja patikointireiteille pääsee helposti sekä Äkäslompolon että Ylläsjärven kylän yhteydestä. Ulkoilureittien ja laskettelun lisäksi lapsille löytyy pitkiä pulkkamäkiä, kylpylä, sisäleikkipaikka, frisbeegolfratoja sekä eläinohjelmia, kuten husky- tai poroajelua sekä ratsastusta.

Lasten kanssa lomailu Ylläksellä on huoletonta niin kesä- kuin talviaikaankin ja kaikki on ihan käden ulottuvilla.

Hyppää vuodenaikaan:

Kesällä ja syksyllä on helppo kirmata tuntureilla

Lumettomaan aikaan lasten kanssa kannattaa kivuta tunturiin joko jalkavoimin tai vaivattomammin gondolihissin kyydissä. Huipulla avautuva maisema tunturijonoineen on vaikuttava myös pienelle retkeilijälle. Maastopyöräily Ylläksen monpuolisillai reiteillä ja harjoitteluradoilla on hauskaa puuhaa hiukan isommille lapsille. Jos kaipaat vaihtelua tai hieman erilaisia aktivieetteja, ovat kalastus, melonta sekä ratsastus oivallisia valintoja. Ylläs on myös lasten ulkoiluparatiisi, jossa tekeminen ei lopu varmasti kesken. 

Maastopyöräilyä pienille ja isoille lapsille 

Maastopyöräily lasten kanssa on hauskaa, sillä polut tarjoavat vaihtelevaa maastoa ja sopivasti haastetta. Lasten kuljetukseen sopivia kärryjä kannattaa kysyä vuokraamoista. Vauvojen ja taaperoiden kanssa maastopyöräily on haastavampaa juurakkoisilla ja kivisillä poluilla. Siksi suositeltavaa onkin pysytellä leveämmillä ja tasaisemmilla teillä, etteivät kärryjen renkaat rikkoudu.

Ylläsjärvellä Eelin Kaupan pihapiirissä sijaitsee hauska Pump Track, jossa sekä isot että pienet lapset voivat harjoitella maastopyöräilyä ilmaiseksi omalla pyörällä.

Vauhdikasta menoa rinteessä

Ylläs Bike Parkissa on myös pienille soveltuva Training Track -alue, jossa voi turvallisesti harjoitella maastopyöräilyn tekniikkaa hauskoissa pikku mäissä. Ylösmeno tapahtuu mattohissin avulla. Training track sopii myös pienimmille potkupyöräilijöille.

Isommat lapset voivat tästä siirtyä tuolihissillä puurajaan tai Gondolilla ylös Yllästunturin huipulle ja laskea Bike Parkin pitkiä ja vauhdikkaita mäkiä alas. Varoituksena, tähän viihdyttävään lajiin jää helposti koukkuun!

Kävelyretkillä ehtii tutkia luontoa

Päiväretkille löytyy monenlaisia lapsille sopivia polkuja läpi erilaisten metsätyyppien, soiden ja tunturimaisemien. Päämäärän sijaan kannattaa panostaa itse matkan kokemiseen: pysähdy ihastelemaan värikkäitä kukkia sekä niitä pölyttäviä pörriäisiä, haistamaan suopursujen huumaavaa tuoksua ja tunnustelemaan metsän erilaisia pintoja. Anna lasten hypellä kivien päällä, kiivetä puuhun ja heittää keppejä joen virtaan. Luonto on parhaimmillaan lapsille hulvaton huvipuisto, jossa kirjaimellisesti vain mielikuvitus on rajana. 

Syksyllä Ylläksen metsät ovat pullollaan erilaisia ravintorikkaita marjoja, kuten mustikoita ja puolukoita, joita lapset rakastavat poimia ja syödä. Suolta taas löytyy loppukesästä runsaasti hilla-aarteita ja myöhemmin syksyllä karpaloita.

Missä on helppoja lapsille sopivia reittejä?

Kesäaikaan lapsille sopivat helpot lähireitit maastossa kävellen tai pyörällä. Reiteille pääsee muun muassa Äkäslompossa Luontokeskus Kellokkaalta, Ihmisen ringiltä sekä kylältä. Ylläsjärveltä helpoille reiteille pääsee esimerkiksi Aurinkotuvalta, Ylläs Ski Resort Ylläsjärveltä sekä kylältä K-market Eelin Kaupalta.

Taukopaikoille ja erämaakahviloille herkuttelemaan 

Ylläksellä helposti saavutettavia taukopaikkoja kesäkaudella ovat muun muassa Äkäslompolossa Varkaankurun kota ja Kesänkijärven laavu. Äkäslompolossa erämaakahviloista helpoiten pääsee Kesänkijärvellä sijaitsevalle Kesängin keitaalle sekä Velhon kodalle. Autolla pihaan pääsee Navettagallerialle, Peurakaltiolle ja Aakenuspirtille.

Ylläsjärvellä helppoja taukopaikkoja ovat esimerkiksi Ylläs Ski Resort Ylläsjärven lasten alueen laavu sekä pienen matkan päässä sijaitseva erämaakahvila Kahvikeidas. Ylläsjärvellä autolla saavutettavissa on erämaakahvila Aurinkotupa.

Ylläsjärven rannalla lähiliikuntapuiston yhteydessä sijaitsee Ylläsjärven kyläyhdistyksen laavu tulipaikkoineen, jonne tarvitsee ottaa omat puut mukaan. Katso kartasta reittien varrella sijaitsevien taukopaikkojen tarkemmat sijainnit.

Vesille, talleille ja tunturiin 

Ympäri Yllästä löytyy paljon erilaisia kalastusmahdollisuuksia erityyppisissä vesistöissä – kesäillan lämpimässä auringossa kannattaa suunnata koko perheen voimin onkimaan vaikkapa Kesänkijärvelle (hanki ilmainen lupa eraluvat.fi). Kohon nytkähtämistä odotellessa voit nauttia ympärillä vallitsevasta hiljaisuudesta ja tuntureiden peilikuvista tyynen järven pinnassa. Melomista voi lasten kanssa kokeilla joko kanootilla tai hauskalla ilmatäytteisellä kumiveneellä, packraftillä. Voimakkaasti virtaavissa koskissa melomista ei kuitenkaan suositella lapsille. 

Eläimiin liittyvät elämykset ovat usein hitti lasten keskuudessa. Porojen ja huskyjen tapaaminen onnistuu kesäkaudella Konijänkän tilalla Äkäslompolossa. Myös ratsastus ja ponitalutus ovat varattavissa. 

Gondoli on auki myös kesällä

Ylös tunturimaisemiin pääsee vaivattomimmin gondolihissillä Ylläs Ski Resort Ylläsjärveltä. Matka huipulle kestää hiukan alle 10 minuuttia ja on jännittävä kokemus varsinkin pienille lapsille. Gondoliin mahtuu myös lastenvaunut. Ylhäällä odottaa muutama ravintola, joiden valikoimasta löytyy sekä suolaisia että makeita herkkuja isoon ja pieneen nälkään. Alas voi tulla kävellen tai hurauttaa gondolilla takaisin. Gondoli on auki kesäkaudella Bike Parkin aukiolojen mukaan. Kovalla tuulella hissiä ei voida pitää auki.

Yllästunturin juurella voi myös pelata ilmaiseksi frisbeegolfia koko Suomen mittapuulla harvinaisen monipuolisella radalla, joka nousee rinnettä ylös hienoihin maisemiin.

Talven ihmemaassa kelpaa seikkailla

Ylläksen helpoilla reiteillä on turvallista kokeilla talvilajeja ensimmäistä kertaa. Maastohiihtoon löytyy lapsille sopivia helppoja ja tasaisia latuja esimerkiksi Äkäslompolon jäältä. Lasketteluun ja sen opetteluun Ylläksellä on erityisen upeat puitteet. Katettu mattohissi ja loivat lastenrinteet mahdollistavat laskettelukärpäsen puraisun myös perheen pienimmille. Myös pitkiä pulkkamäkiä löytyy useita. Ylläksen talvessa lapset pääsevät ulkoilemaan sekä liikkumaan sydämensä kyllyydestä! Talven ihmemaassa seikkaileminen on usein niin maaginen kokemus, että lasten mielikuvitus saa jopa tykkylumen kuorruttamat satumaiset puuolennot heräämään henkiin.

Maastohiihdon alkeet

Maastohiihtoa voi harjoitella vaikkapa Äkäslompolon järven jäällä tai Aurinkotuvan hiihtomaassa. Tasaisilla, loistavasti huolletuilla laduilla lapsia motivoi tunnelmallisessa erämaakahvilassa odottava tuore munkki ja lämmin mehu.

Talviseen metsään pyörällä tai lumikengillä

Isommat lapset voivat lähteä mutkitteleville ja hauskoille talvipoluille fatbiken kyydissä. Myös lumikenkäily onnistuu lapsilta – sopivan pieniä varusteita löytyy vuokraamoista. Talven taikametsää kannattaa mennä ihmettelemään kaikessa rauhassa – tutkia ja kaivaa lunta, kuvitella millaisia puita lumipeitteiden alla elää, kuunnella kuukkelin ääniä ja istua nuotion ääressä kodan lämmössä makkaraa paistaen. 

Laskettelua ja lumilautailua

Suomen pisimmät rinteet Ylläksellä tarjoavat pitkän laskunautinnon helppotasoisissa mäissä. Vähän isommille laskijoille löytyy pitkien ja vaihtelevien rinteiden lisäksi temppuiluharjoitteluun sopiva Junior Park presseineen ja bokseineen. Ylläs Ski Resortilla on useita leveitä rinteitä, joissa on turvallista treenata lumilautailua ja laskettelua myös sesonkiaikaan, kun laskijoita on enemmän liikkeellä.

Laskettelun ja lumilautailun opetteluun löytyy paitsi opettajia, myös upeat mahdollisuudet lastenrinteissä molemmin puolin tunturia. Ylläsjärvellä on uutuutena katettu ja valoilla loistava mattohissi, jossa lasten kelpaa matkustaa myös pakkasten paukkuessa ja tuulen tuivertaessa.   

Lue lisää lapsille sopivista rinteistä

Lasten moottorikelkkaradalle kokeilemaan kelkkailua  

Tarjoa lapsellesi jännittävä elämys lasten moottorikelkalla. Lapset pääsevät ajamaan merkitylle ajoradalle aikuisen ollessa mukana valvomassa. Suositus alaikäraja lasten kelkkailuun on 6 vuotta. Alle 6-vuotiaat (n.4-6 v) lapset pystyvät useimmiten ajamaan huoltajan avustamana. Lapsesta riippuen 10–20 min on yleensä sopiva aika aloittaa.

Lue lisää lasten moottorikelkkavuokrauksesta

Gondolilla vauvan kanssa Yllästunturin huipulle 

Hyppää gondolin kyytiin Ylläs Ski Resort Ylläsjärveltä ja nauti maisemista matkalla ylös – tämä kokemus on varsinkin pienemmille lapsille jo itsessään huikea elämysmatka. Korkealla rinteiden yläpuolella kulkeva hissi kuljettaa huipulle kaakaolle ja kokeilemaan suurta keinua. Gondolihissi on helppo tapa päästä korkean tunturin laelle ilman suksiakin. Hissiin mahtuvat myös lastenvaunut. Huomaa, että kovalla tuulella gondoli ei ole toiminnassa.

Pitkät pulkkamäet

Ylläs Ski Resort Äkäslompolosta ja Ylläsjärveltä löytyvät alueen pisimmät pulkkamäet. Molempien lastenalueiden yhteydessä on laavu tai kota, jossa voi paistaa makkaraa ja syödä omia eväitä. Lastenmaan vieressä on myös Lastenpirtti, jonka tiloissa onnistuu muun muassa vaipanvaihto. Mainio pulkkamäki löytyy myös Ylläsjärven Aurinkotuvan ympäristöstä, jossa pääsee samalla reissulla katsomaan poroja ja maistelemaan kahvilan suussasulavia herkkuja.

Poro- ja huskysafarit lapsille

Eläinsafarit sopivat hyvin myös perheen pienimmille. Poron vetämässä reessä on lämmin ja meno on rauhallista. Samalla pääsee näkemään Lapin alkuperäisen eläimen harvinaisen läheltä. 

Huskysafarilla lapset eivät pääse ohjaamaan koiria jalaksille vaan istuvat aina reessä. Matkanteko on hauskan vauhdikasta ja innokkaat, mutta kiltit huskyt ovat aina vetonaula lasten keskuudessa.

Mitä Ylläksellä voi tehdä lasten kanssa sisätiloissa?

Siinä vaiheessa, kun ulkoleikit on leikitty tai sää on surkea, voi suunnata sisätiloihin kuluttamaan energiaa. Äkäslompolossa sijaitsee mainio Arctic Secrets -pakohuone, jonne kannattaa isompien lasten kanssa mennä pelaamaan koko perheen voimin. Kino Kellokas tarjoaa puolestaan elokuvia ja samalla reissulla kannattaa myös tutustua Luontokeskuksen maksuttomiin ja vaihtuviin näyttelyihin. Ylläsjärven puolella Ylläs Ski Resort Ylläsjärveltä sisäleikkipaikka, joissa saa taatusti päivän kulumaan. Huomioi, että leikkipaikka on avoinna vain päiväsaikaan. Illaksi voikin sitten mennä polskimaan ja rentoutumaan Lapland Hotels Saagan kylpylään.

Leikkipaikat

Ylläksellä lasten leikkipaikkoja löytyy laskettelukeskuksen alueella Ylläs Ski Resort Ylläsjärven YlläsKids-alueelta sekä Äkäslompolon puolen Lastenmaasta.

Ylläsjärvellä K-market Eelin kaupan vieressä rannassa on tasokas perhe- ja leikkipuisto.

Äkäslompolossa leikkipuistoja löytyy Luontokeskus Kellokkaan edustalla, Mailan putiikin pihalla ja Helukasta.

Lastenhoito Ylläksellä

Linnunpoika hoitaa lapsia Ylläsjärvellä sekä myös kotona, hotellilla tai mökillä.

Vuokravälineet

Vinkit

Rattikelkalla erämaakahvilaan. Rattikelkka on hyvä väline vetää lapsia Ylläksen talvipoluilla esimerkiksi Kesänkijärvellä tai Karilassa. Rattikelkkoja vuokraa Hidden Trails Lapland.

Perheystävällinen majoitus