Rauhallista retkeilyä ilman ruuhkia

Parasta Ylläksellä ovat helposti tavoitettavissa olevat retkeilyreitit upeissa tunturimaisemissa ja Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Kesäyön tunnelmassa on jotain erityisen maagista – nouse ylös tunturin laella keskellä kirkasta yöttömän yön auringonpaistetta ja ihaile kultaisessa valossa hohtavaa tuntureiden riviä, jotka jatkuvat aakeina ja laakeina silmänkantamattomiin kohti pohjoista.

Sopivia kävelyreittejä löytyy taaperoista tosiurheilijoihin. Erämaakahviloiden lisäksi Metsähallituksen ylläpitämät laavut, kodat ja autio-/päivätuvat tarjoavat monenlaisia taukopaikkoja Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. ​​Ylläksen alue on rauhallinen paikka, jossa voit nauttia luonnosta ja ympärillä vallitsevasta hiljaisuudesta ilman häiriötekijöitä.

Puhdasta ruokaa suoraan luonnosta

Reittien varrella riittää ihmeteltävää luonnon ystäville – Ylläksen alueella on hyvin vanhoja latvasta alaspäin kääntyneitä mäntyjä, suloisia kuukkeleita sekä muita Lapin lintuja, ja ylempänä avotunturissa voit bongata eteläisimpiä tunturikasveja.

Loppukesästä alkaa sadonkorjuu, ja marjoista pullollaan olevat metsät saa paikalliset ämpäreineen villeiksi. Ensimmäisenä kypsyy Lapin kulta, hilla, jota kerätään lukuisilta soilta. Perässä tulee havumetsien mustikka, kuivan kankaan puolukka sekä myöhemmin syksyllä soiden kuulas karpalo. Lapissa keskiyön alla kypsyvät marjat ovat täynnä terveellisiä ainesosia, kuin tiivistettyjä vitamiinipommeja. Myös sienestys on syksyllä varsin suosittu syy retkeillä metsissä.

Opastetut retket

Uskomattomia ultrajuoksijoita ja rauhallisia retkeilijöitä

Ylläksen monipuoliset reitit tarjoavat koettavaa niin nopeatempoisille polkujuoksijoille kuin rauhallisille retkeilijöille. Sporttisimmat juoksevat vaikka koko kansallispuiston läpi Ylläkseltä Hettaan, rauhallisemmat vaeltajat heittävät rinkan selkään ja nautiskelevat usean päivän patikasta, yöpyen teltoissa tai avoimissa autiotuvissa. Tunturi-Lapin suosituin vaellusreitti on Hetta-Pallas (noin 50 km), joka kuuluu Suomen vanhimpiin vaellusreittihin.

Päiväretkikohteita Ylläksellä on yhtä monta kuin kulkijoita ja yleensä poluilla saa kulkea aivan omassa rauhassa. Oman retken suunnitteluun kannattaa ostaa kartta – samalla tuet Ylläksen ulkoilureittien kunnossapitoa. Pakkaa päiväretkellekin reppuun mukaan vettä, naposteltavaa sekä taukotakki. Keli tuntureilla voi muuttua kesälläkin nopeasti – ei juhannusta ilman lumisadetta.

Maisemia ja saamelaisten pyhiä paikkoja

Äkäslompolossa Kesänkijärveltä lähtevä Pirunkurun ponnistus (8 km) puolestaan tarjoaa henkeäsalpaavat maisemat, sekä sykkeenkohotuksen jyrkkää kurua kavutessa.

Ylläsjärven puolella yksi varsin monipuolinen retkeilypolku on Ylläs Ski Resort Ylläsjärveltä lähtevä Tuomikurun kierros (6 km), joka vie ylös tunturiin Tuomikurun kodan maisemapaikalle, ja sieltä alas läpi uskomattoman rehevän lehtoviidakon aina Kahvikeitaan kautta takaisin lähtöpisteesen.

Noin 20 minuutin ajomatkan (13 km) päässä Äkäslompolosta sijaitseva Äkässaivon kierros on helppo kolmen kilometrin mittainen lenkki, joka tarjoaa samalla tietoa luonnosta sekä kulttuurihistoriasta. Reitti ohittaa komean seitapahdan ja saivojärven, jotka ovat aikoinaan olleet saamelaisille pyhiä paikkoja. Vastaavasti lyhyen matkan päässä on Pakasaivon rotkojärvi.

Helppoja retkikohteita

Helpoimmin saavutettavia taukopaikkoja ovat muun muassa Varkaankurun kota, jonne kävelyä tulee Ihmisen ringin pysäköintialueelta vain kilometrin verran, tai Pyhäjärvi, jossa uljas tunturimaisema tervehtii heti parkkipaikan takana järven rannasta. Pyhäjärvellä on myös esteetön reitti kodalle.

Ainutlaatuisia maisemia pääsee helpoiten ihailemaan Äkäslompolossa järven rannassa, Kesänkijärvellä, luontokeskus Kellokkaalla ja Ylläsjärvellä. Lue lisää esteettömistä sekä lapsille sopivista retkikohteista.

Reittimerkinnät

Retkeilyreitit on merkitty risteyksiin ruskeilla viitoilla joissa on ruskea kävijän kuva. Ja parhaat näistä on merkitty vihreillä viitoilla joissa vihreä kävelijän tai vihreä kävyn kuva.

Retkietiketti

Kunnioitathan Metsähallituksen retkietikettiä päiväretkillä sekä pidemmillä vaelluksilla.

  1. Kunnioita luontoa – älä muuta sitä. Esimerkiksi kivikasojen tekeminen ei ole sallittua kansallispuistossa. Pidä lemmikit kytkettynä.
  2. Suosi merkittyjä reittejä ja noudata eri liikkumistapoja koskevia sääntöjä. Tarkista retkikohteesi liikkumisrajoitusalueet ja -ajat.
  3. Yöpyä voit merkatuilla leiripaikoilla. Telttailla ei saa missä tahansa, vaikkapa tunturin laella, vaikka maisemat houkuttelisivat. Älä tiskaa tai peseydy suoraan vesistössä, koska seuraava tulija nappaa paikalta juomavetensä. Noudata taukopaikkojen sääntöjä.
  4. Nuotion teko on sallittua vain merkatuilla tulipaikoilla. Suosi retkikeitintä. Älä tee tulta metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana.
  5. Älä roskaa. Kaiken minkä kannat luontoon, tuot myös sieltä pois.

Vuokraa retkeilyvälineitä