Revontulet ovat kuin taikaa taivaalla

Maagisia arktisia revontulia tullaan ihastelemaan Ylläkselle joka puolelta maailmaa. Revontulet ovat aina erinäköisiä, mikä tekeekin niistä entistä kiehtovampia. Taivaankannen yli ulottuva haalea vihreä juova saattaa olla tunnin paikoillaan, mutta sitten alkaakin liikehtiä. Se hajoaa ja muodostaa useampia pienempiä ja suurempia juovia. Liikehdintä alkaa kiihtyä. Parhaimmillaan revontulikokemus huipentuu pään yläpuolella nopeasti sykkivään tanssiin. Kohokohta ei yleensä kestä kauaa ja pian värikkäät lieskat vaihtavat paikkaa tai jo katoavat taivaan tuuliin.

Ylläksellä voi nähdä revontulia kahtena yönä kolmesta

Ylläs sijaitsee pohjoisnapaa ympäröivällä revontulialueella ja mahdollisuudet revontulien näkemiseen ovat erittäin hyvät. Tilastollisesti niitä voi täällä nähdä kahtena yönä kolmesta. Revontulikausi kestää alkusyksystä loppukevääseen, elokuun puolivälistä huhtikuulle – niin kauan kun yöt ovat pimeitä.

Ennen kuin maa peittyy lumeen – elo–syyskuussa – on vuoden pimeintä aikaa ja sitä myöden myös erinomaista aikaa revontulien katseluun. Toisaalta taas kaamoksen ja sydäntalven aikaan pimeä saapuu varhain, joten revontulia voi nähdä jo iltapäivällä.

Syyskuussa järjestettävä Kino Ylläs näyttää elokuvia Ihmisen ringin näyttämöllä sekä luontokeskus Kellokkaalla

Pimeän tullen sinun ja taivaan upean tanssiesityksen välissä voi olla yksi este: pilvet. Täysin pilvisenä iltana revontulet loimuavat ainoastaan pilvien päällä, mutta mikäli taivaalla näkyy yksikin tähti, on revontulien näkeminen mahdollista. Tällöin paras keino on pukea hyvin lämpimästi päälle ja mennä ulos odottamaan. Katse kannattaa suunnata pohjoiselle taivaalle, sillä siellä revontulet yleisimmin tanssivat.

Opastetut revontuliretket

Miten revontulet syntyvät?

Revontulet johtuvat Auringosta tulevista hiukkasista, jotka reagoivat yläilmakehässä alkuaineiden kanssa muodostaen valona purkautuvaa energiaa. Yleisin väri on vihreä, joka johtuu hiukkastörmäyksestä hapen kanssa. Tämä on revontulien muodostumisen tieteellinen selitys, mutta myyttiset kertomukset tuliketun hännästä, edesmenneiden sieluista tai jättiläisistä ovat paljon hauskempia. 

Tunturissa puusto on harvempaa ja maisema kauniimpi

Missä revontulia kannattaa katsella?

Ylläksellä revontulia ei tarvitse välttämättä lähteä metsästämään kaukaa, vaan niitä voi katsella vaikka omalta pihalta. Ylläksellä katuvalot sammutetaan lokakuusta helmikuulle klo 22, jotta reposten näkeminen helpottuu.

Hyvien kuvien toivossa kannattaa suunnata aukealle paikalle, josta on hyvä näkymä pohjoiseen. Esimerkiksi Äkäslompolon jäältä näkyy Kukastunturi, Kesänkitunturi, Yllästunturin pienin huippu Kellostapuli ja Yllästunturi. Ylläsjärven jäälläkään ei tarvitse mennä pitkälle, jotta näkee Yllästunturin. Vaihtoehtoisesti voi kiivetä ylös tunturiin: Talvisin esimerkiksi Kuertunturi on mainio ja helpohko kohde, jossa saa kuviin revontulien lisäksi upeita ja mystisiä tykkylumen peitossa olevia puita; syksyllä Kukastunturi on huippupaikka!

Suurin virhe on käydä vain kurkkaamassa taivaalle – revontulet voivat tulla (ja mennä) nopeasti, joten ulos kannattaa mennä toviksi. Tilastollisesti todennäköisin kellonaika nähdä revontulia on keskiyöllä ja sitä edeltävänä parina tuntina. 

Revontuliennustekin on hyvin suuntaa-antava, joten ennusteesta huolimatta katse kannattaa aina suunnata taivaalle kirkkaana yönä.

Teknisiä vinkkejä pimeässä valokuvaamiseen kannattaa kysyä opastetuilla revontuliretkillä.

Yllästunturin luontokeskus Kellokkaan takana on sopivan avaraa tunturimaisemaa revontulien katseluun

Paras aika bongailla revontulia talven lisäksi on keväällä

Jos haluaa viimeisen päälle optimoida revontulimatkansa, kannattaa saapua Ylläkselle kevättalvella. Tilastollisesti syksyllä on keskimäärin pilvisempää säätä kuin keväällä. Ajoita retki huhtikuun alkupuolelle sillä loppukuusta yöt alkavat olla niin vaaleita, että mahdollisuudet nähdä revontulia heikkenevät.

Revontulimajoitus