Talvipyöräily Ylläksellä – opas huolletuille talvipoluille

Ylläksen talvipyöräily mahdollisuudet ovat vertaansa vailla kunnostettujen talvipolkujen tarjotessa vaihtelevaa maastoa polkijalle. Haluaisitko kokeilla talvipyöräilyä Ylläksellä, mutta joku käytännön asia ehkä mietityttää vielä? Artikkelissa käydään läpi muun muassa mitä pyörältä vaaditaan talvipoluilla ja mistä seikoista oikeanlainen reittivalinta koostuu.

Talvipyöräily Ylläksen talvipoluilla

Ylläksen talvipolkuverkosto on laaja – 100 kilometriä hoidettuja kävelijöille ja pyöräilijöille tarkoitettuja talvipolkuja toinen toistaan mieleenpainuvimmissa maisemissa. Talvipyöräily on hiljainen ja ympäristöystävällinen tapa nauttia luonnosta.

Talvipyöräilyssä on hyvä ottaa joitakin seikkoja huomioon, jotta saat elämyksestä kaiken irti ja pyöräily on nautittavaa. Onnistunut talvipyöräily asettaa myös tiettyjä vaatimuksia varusteille ja välineille.

Kolme pyöräilijää Ylläksen talvipolulla Kukastunturilla. Taustalla näkyy tummia havupuita ja aurinkoinen taivas.
Talvipolut on parhaimmassa pyöräilykunnossa kun edellisistä lumisateista on jo tovi.

Oikeanlaiset välineet talvipyöräilyyn

Talvipoluilla pyöräilyyn soveltuu fatbike eli läskipyörä. Fatbiken leveät renkaat kantavat lumisella polulla parhaiten, eivätkä ne tuhoa polkua muilta käyttäjiltä perässään. Leveät renkaat tarjoavat lisäksi paremman pidon lumisilla poluilla ja tekevät ajamisesta vakaampaa. Ylläksen välinevuokraamoista saa asiantuntevaa palvelua sekä oikeanlaiset varusteet talvipyöräilyretkelle.

Tavallisen pyörän kapea rengas ja korkeat rengaspaineet jättävät polkuun pahimmillaan todella syvät ja ikävät urat pitkäksi aikaa. Urat eivät välttämättä korjaannu edes seuraavalla polkujen huoltokerralla. Myös läskipyörässä renkaiden ilmanpaineet on hyvä tarkastaa tarpeeksi mataliksi.

Sopivat rengaspaineet riippuvat ajajan painosta ja lumiolosuhteista. Liian kovat rengaspaineet heikentävät myös läskipyörän pitoa ja pilaavat reitin seuraavilta käyttäjiltä. Polkeminen liian kovilla paineilla on myös paljon raskaampaa pinnan rikkoutuessa jatkuvasti alta. Vuokraamo huolehtii yleensä tästä omien pyöriensä osalta, mutta asiasta voi toki vielä kysäistä ennen poluille suuntaamista.

Läskipyöriä on kaikissa vuokraamoissa tarjolla sähköavustettuina, mikä helpottaa pidemmän matkan ajamista ja keventää hieman ajotuntumaa. Kyllä pyöräillessä silti hien saa pintaan niin halutessaan. Sähköavustus mahdollistaa pidemmänkin lenkin ajamisen myös aloittelevalle pyöräilijälle.

Varusteet

Onnistuneelle pyöräretkelle tarvitset vähintään olosuhteisiin sopivat talvivaatteet, pyöräilyyn sopivat lämpimät kengät ja tietenkin jo aiemmin mainitun talvipoluille sopivan leveärenkaisen pyörän sekä pyöräilykypärän. Reppuun on hyvä pakata lämpimien taukovaatteiden lisäksi pientä evästä ja juotavaa. 

Varaa mukaasi omatoimiselle talvipyöräilyretkelle ainakin nämä

  • Liikuntaan sopivat talvivaatteet
  • Lämpimät kengät
  • Paksut kintaat
  • Reppu
  • Juotavaa
  • Pieni eväs
  • Taukovaatteet
  • Otsalamppu
  • Kartta ja puhelin
  • Pyöräilykypärä
  • Aurinkolasit tai laskettelulasit
Pyöräilijä Ylläksen talvipolulla hämärässä. Taustalla lumisia puita. Etualalla näkyy vilaukselta toinen pyöräilijä. Pyöräilijöillä on valot pyörissään.
Kaamoksen hämärissä pyöräilyyn tulee vielä ihan oma lisänsä rauhallisesta tunnelmasta keskellä lumista metsää.

Olosuhteet

Olosuhteiden ollessa parhaimmillaan on talvipoluilla ajaminen helppoa ja vaivatonta. Polut ovat tasaisia moneen kesäpolkuun verrattuna, joten ajaminen on helpompaa myös aloitteleville pyöräilijöille. Pakkasjaksojen aikana ja myöhemmin keväällä hankikannon aikaan polkujen tiivistyessä polut ovat kovempia ja helpompia ajaa. Lumisateiden jälkeen polut ovat pehmeämpiä ja haastavampia ja täten aina myös raskaampia ajaa. Tarkista sää ennen pyöräilemään lähtöä.

Reittien huolto

Talvipolut huolletaan tasaisin väliajoin, pääasiallisesti iltaisin ja öisin, jotta pinta ehtisi kovettua ennen seuraavia käyttäjiä. Jos pehmeää uutta lunta on tullut paljon voi reitin kovettuminen kestää pidempään. Keväällä myös lämpenevät säät pehmittävät reittien pintaa. Pehmeiden olosuhteiden aikaan on erityisen tärkeää huolehtia matalista rengaspaineista. Huolletut reitit ja reittisuositukset sekä erämaakahvilat löydät Ylläksen sähköiseltä reittikartalta.

Kylmällä säällä pyöräily

Pakkaa mukaan taukovaatetta ja esimerkiksi vaihtohanskat. Tauon jälkeen kosteat hanskat voi tuntua todella kylmiltä. Sähköavusteisissa pyörissä pakkasraja on noin –20, koska tätä kylmemmässä voi akun kanssa joutua ongelmiin.

Kylmällä säällä on paras valita paksumpipohjaiset väljät kengät, joihin mahtuu paksut villasukat. Käsineet on syytä olla mahdollisimman lämpimät. Paukkupakkasilla kannattaa huolehtia kuitenkin sopivasta ja muunneltavasta pukeutumisesta, sillä hikimärät vaatteet ovat jopa vaaraksi kylmässä. Vähennä siis vaatetta reppuun ajoissa ennen kuin on liian kuuma.

Pakkasella varavaatteita on hyvä olla mukana myös mahdollisen pyöräongelman tai loukkaantumisen takia. Mieti reitti valmiiksi niin, että pääset tarvittaessa, tasaisin väliajoin lämmittelemään. Muista kääntyä ajoissa takaisin, mikäli tuntuu, että pakkanen puree liian lujasti.

Reittivalinnat

Talvipyöräilyreitit on merkitty risteyksiin sinisillä viitoilla, joissa on sininen pyöräilijän kuva. Lisäksi reittien varrella on pienemmät siniset kepit. Kaikki Ylläksen hoidetut ja huolletut talvipolut on tarkoitettu niin kävelijöille kuin pyöräilijöille. Saattaapa joku tulla vastaan vaikka liukulumikengilläkin. Lumikenkäreitit puolestaan eivät sovellu pyöräilyyn, sillä niitä ei huolleta lainkaan. Joissakin reittien risteyskohdissa tai esimerkiksi jokien ylityksissä kulkee kaikki reitit hetken aikaa niin sanottua yhteiskäyttöreittiä. Tällöin kaikki kulkutavasta riippumatta käyttävät samaa reittiä. Ylläksen laduilla ei saa pyöräillä.

Osa talvipoluista kulkee alempana kylien tasolla ja myöhemmin kaudella avattavat reitit kuten talvipolku Tunturijärvelle tai Kukastunturin nousee ylemmäs tarjoten ajajalle hienoja vaihtuvia maisemia. Metsissä ja avointen suoalueiden kautta kulkevat polut antavat parhaat maistiaiset alueen monipuolisesta luonnosta tarjoten näkymiä myös ympäröiville tuntureille.

Kuvassa pyöräilijä Ylläksen talvipolun yhteiskäyttöalueella. Taustalla näkyy hiihtäjä ja vihreitä suuria kuusia ja mäntyjä. Etualalla on yhteiskäyttöalueen kyltti.
Yhteiskäyttöalue on pieni pätkä reittiä, jolla reitit risteää tai kulkee jonkin erityisen kohdan läpi. Ethän pyöräile ladulla missään muualla.

Reittisuositukset

Parhaat reitit talvipyöräilyyn riippuu monista tekijöistä, kuten kokemustasosta, säästä ja siitä mitä haluat nähdä ja kokea. Seuraavaksi muutamia vinkkejä, jotka auttavat sinua valitsemaan sopivan reitin.

Kokemustaso

Aloittelijan kannattaa valita lyhyempiä ja tasaisempia reittejä kuten polku Kesänkijärvelle tai polku Ylläs Ski Resort Ylläsjärveltä kohti Ojanlatvan laavua. Kokeneemmat pyöräilijät voivat kokeilla pidempiä ja haastavampia reittejä kuten Kukastunturin talvipyöräilyreittiä.

Sääolosuhteet

Pakkaspäivinä ja kovalla tuulella kannattaa valita reittejä, jotka kulkevat metsäisemmillä osuuksilla, sillä puut tarjoavat suojaa pyöräilijälle. Lumisateen jälkeen kannattaa välttää huoltamattomia ja liian pehmeitä reittejä. Ylläksen sähköinen kartta auttaa sinua seuraamaan ajantasaista huoltotilannetta. Lumisateisten päivien jälkeen reiteillä menee hetki kovettua parhaimpaan iskuunsa. Keväisin hankikannon aikaan reitit ovat usein kovia kuin betoni ja pyöräily on parhaimmillaan helposti rullaavaa ja vauhdikasta.

Maisemat

Jos tunturimaisemat kiinnostaa, kannattaa valita reittejä, jotka kulkevat korkeammalla, kuten talvipolku Tunturijärvelle. Metsissä kulkevat polut taas tarjoavat rauhallisen ja kauniin ympäristön pyöräilyyn ja saatatpa hyvinkin nähdä vilauksen kuukkelistakin.

Opastetut retket

Mainio tapa ulkoistaa suunnittelu ja ajatukset päivän parhaista reittivalinnoista on varata opastettu talvipyöräilyretki. Alueelta löytyy useita yrityksiä, jotka tarjoavat ammattitaitoista opastusta lajin pariin. Opas osaa sovittaa päivän suunnitelman sään ja pyöräilijöiden tason mukaan parhaalla mahdollisella tavalla. Opastettujen retkien yhteisöllisyys tuo lisää iloa ja turvallisuutta pyöräilyyn.

Neljä pyöräilijää pyöräilee Ylläksen talvireitillä. Taustalla näkyy Kesänkijärvi ja Kesänkitunturi sekä paljon lumisia puita auringon paisteessa.
Talvireittien kulkiessa osittain eri linjoja kesäreittien kanssa pääsee kokenutkin Ylläksen kävijä näkemään tutut maisemat uudesta näkövinkkelistä.

Mitä ottaa huomioon?

Huomioi aina muut reitin käyttäjät kapeilla poluilla. Talvipoluilla saa liikkua myös kävellen ja monilla kulkijoilla on myös lemmikkejä mukanaan. Pyöräilijä väistää aina muita kulkijoita. Ilmoita lähestymisestä äänimerkein, jottei kävelijät turhaan pelästy. Iloista mieltä levittää tervehdys ja kiitokset, kun toinen kulkija väistää sivuun.

Jos olet aloittelija – aloita lyhyemmillä reiteillä. Valitse aluksi lyhyempiä ja helpompia reittejä, jotta voit totutella pyöräilyyn lumessa.

Kaamosaikaan tarvitset mukaan ajovalon tai otsalampun, jonka pystyt kiinnittämään kypärään. Päivän pidentyessäkin se voi olla hyvä pitää mukana kaiken varalta.

Pukeudu kerroksittain. Kerrospukeutuminen auttaa säätelemään lämpötilaa ja pitää sinut kuivana ja lämpimänä. Muista myös taukovaatetus.

Huomioi kylmän sään vaikutus sähköpyörän akkuun kovilla pakkasilla.

Nauti talvipyöräilyn elämyksistä Ylläksellä

Talvipyöräily Ylläksellä on täydellinen tapa yhdistää liikunta ja luonnon ihailu. Muista ottaa huomioon sääolosuhteet, varustautua asianmukaisesti ja kunnioittaa muita reitin käyttäjiä. Olitpa ensikertalainen tai kokenut konkari, löydät varmasti reitin, joka sopii juuri sinulle. Ylläksen monipuoliset reitit ja henkeäsalpaavat maisemat odottavat sinua. Talvipyöräily Ylläksellä on elämys, jota et unohda!