Lumoudu Lapin luonnosta lumikenkäillen

Ylläksellä pääsee nauttimaan Lapin taianomaisesta talvesta myös kävellen tai lumikengillä. Suuntaa sinisillä kepeillä merkattua lumikenkäilyreittiä metsään, jossa lumen peitossa olevat tykkypuut muuttuvat satuolennoiksi. Suolla tai tunturin laella voi puolestaan ihailla paitsi rauhallista ja hiljaista maisemaa, myös pastellin sävyissä hehkuvaa taivasta tai auringon muodostamia haloja horisontissa. Ylläkseltä löytyy lumikenkäilyreittejä vaihtelevissa maastoissa jopa 50 kilometrin verran!

Unohtumattomia elämyksiä talvisilla poluilla

Lumikenkäilyä voi harrastaa hiki pinnassa tai rauhallisesti nautiskellen. Pysähdy kuuntelemaan metsän ääniä ja lumen narinaa kenkien alla. Hengitä syvään maailman puhtainta ilmaa. Kokeile lumikenkäillä jäätyneiden järvien päällä ja pysähtyä pilkille retkesi lomassa. Illan hämärässä lumikenkäillessä on myös mahdollista kokea revontulien lumoava kauneus. Valmiit reitit takaavat unohtumattoman elämyksen, eikä eksymistä tarvitse miettiä. Paikallistuntemuksen karttuessa voi lumikengillä poiketa polulta umpihankeen. Näin on mahdollista tutustua Lapin luontoon ihan uudella tavalla.

Milloin tarvitaan lumikenkiä?

Lumikengät ovat hyvä vaihtoehto talviselle retkelle, sillä ne kannattelevat kulkua pehmeässä lumessa, jossa pelkillä kengillä uppoaisi jopa vyötäröä myöten lumeen. Lumikenkäily on helppoa ja sopii kaikille ikään ja kuntoon katsomatta. Ne kiinnitetään tavallisiin talvikenkiin, joten varusteiksi riittävät lumikengät ja sauvat. Lumikengät ovat suksia helpompi valinta talviurheilulajien aloittelijoille niin jyrkissä mäissä kuin tiheässä metsikössäkin.

Kävelyä ilman lumikenkiä

Hoidetuilla talvipoluilla pärjää myös ilman lumikenkiä silloin, kun reitit ovat kovia. Olosuhteita on vaikea ennustaa, joten säätiedotuksia kannattaa tarkkailla tai käydä käydä rohkeasti kokeilemassa. Runsaiden lumisateiden jälkeen polut ovat pehmeät ja lumikengät tarpeen. Kovettuneilla talvipoluilla voi tepastella mukavan vaihtelevia reittejä pitkin kansallispuistoa ristiin rastiin ja nauttia munkkikahvilla höystetystä tauosta erämaakahvilassa. Muistathan, että hoidettuja talvipolkuja käyttävät myös talvipyöräilijät.

Voit myös suunnata kävelyretkelle Ylläksen kevyen liikenteen väylille.

Vuokraa lumikengät

Ylläksellä on useita välinevuokraamoita, joista voit vuokrata varusteet retkellesi. Voit vuokrata lumikengät muutamaksi tunniksi tai halutessasi vaikka koko viikoksi.

Oppaan johdolla saat enemmän

Opastetuilla retkillä ei tarvitse itse miettiä reittejä. Opas pitää huolen siitä, että saat juuri sinä päivänä parhaan mahdollisen elämyksen. Samalla kuulet mielenkiintoisia tarinoita Lapin historiasta ja lumoavasta luonnosta.

Osta Ylläksen talviulkoilukartta

Lumikenkäily on myös ekologinen tapa liikkua. Voit nauttia Lapin kauneudesta ja raikkaasta ilmasta hyvällä omallatunnolla. Ostamalla Ylläksen ulkoilukartan tuet reittien ylläpitoa sekä näet merkityt lumikenkäreitit ja hoidetut talvipolut. Perinteisen paperisen kartan voi ostaa alueen yrityksistä tai Yllästunturin luontokeskus Kellokkaasta matkailuinfosta. Sähköinen kartta toimii nettiselaimella osoitteessa kartta.yllas.fi

Reittimerkinnät

Lumikenkäilyreitit on merkitty risteyksiin sinisillä viitoilla joissa on sininen lumikenkäilijän kuva. Lisäksi reitin varrella on pienemmät siniset kepit.

Retkietiketti

Kunnioitathan Metsähallituksen retkietikettiä päiväretkillä sekä pidemmillä vaelluksilla.

  1. Kunnioita luontoa – älä muuta sitä. Esimerkiksi kivikasojen tekeminen ei ole sallittua kansallispuistossa. Pidä lemmikit kytkettynä.
  2. Suosi merkittyjä reittejä ja noudata eri liikkumistapoja koskevia sääntöjä. Tarkista retkikohteesi liikkumisrajoitusalueet ja -ajat.
  3. Yöpyä voit merkatuilla leiripaikoilla. Telttailla ei saa missä tahansa, vaikkapa tunturin laella, vaikka maisemat houkuttelisivat. Älä tiskaa tai peseydy suoraan vesistössä, koska seuraava tulija nappaa paikalta juomavetensä. Noudata taukopaikkojen sääntöjä.
  4. Nuotion teko on sallittua vain merkatuilla tulipaikoilla. Suosi retkikeitintä. Älä tee tulta metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana.
  5. Älä roskaa. Kaiken minkä kannat luontoon, tuot myös sieltä pois.