Opas maastohiihtoon Ylläksellä – käytännön vinkit ja palvelut

Oletko koskaan haaveillut täydellisestä hiihtopäivästä Lapin tunturimaisemissa, seitsemän tunturin syleilyssä? Ylläksen laaja latuverkosto ja monipuoliset palvelut tarjoavat maastohiihtäjille unohtumattomia elämyksiä. Tämä opas on suunnattu kaikille, jotka haluavat hyödyntää Ylläksen tarjoamat mahdollisuudet parhaalla mahdollisella tavalla. Olitpa sitten aloittelija tai kokenut konkari, löydät seuraavasta käytännön vinkkejä ja tietoa palveluista, jotka tekevät hiihtoretkistäsi entistä nautinnollisempia. Lue eteenpäin ja selvitä, miten maksimoida hiihtokokemuksesi Ylläksellä.

Maastohiihto Ylläksellä

Ylläksellä on Suomen laajin latuverkosto ja hiihdettävää löytyykin yhteensä noin 300 kilometriä. Ladut ovat monipuolisia ja monenlaiselle hiihtäjälle soveltuvia – variaatiota on haastavammista mäkisistä lenkeistä tasaisille hiihtobaanoille. Yllästä ei siis turhaan kehuta maastohiihtäjän paratiisiksi. 

Ylläksellä saamme nauttia luonnon monimuotoisuudesta: latuverkoston sisällä maasto ja maastonmuodot vaihtelevat laidasta toiseen. Laduilta löytyy tasaisia avaria suoalueita, kumpuilevia latuja hiljaisen metsän siimeksessä ja hikisiä nousuja upeiden tunturimaisemien juurilla. Tutustu Ylläksen maastohiihtomahdollisuuksiin syvemmin.

Hiihto Ylläksellä. Kuvassa maastohiihtäjä Ylläksen laduilla.
Ylläksen laduilla voit hiihtää niin perinteistä kuin vapaata hiihtotyyliä.

Parkkipaikat ja suositellut lähtöpaikat

Usein helpoin lähtöpaikka on majoituspaikkaa lähinnä oleva latu, jolloin auton voi jäädä omaan pihaan. Laajan latuverkoston ansiosta hiihtämään voi lähteä kylien pinnasta jokaiseen ilmansuuntaan.  

Jos majoitus sijaitsee kaukana latuverkostosta, voit ajaa autolla lähtöpaikoille. Parkkipaikkoja hiihtolatujen varrelta löydät Äkäslompolosta mm. Äkäslompolon koirapuiston vierestä sekä Ihmisen ringiltä ja Ylläsjärvellä Ylläs Ski Resortilta. Ski Bussia kannattaa hyödyntää myös hiihtolenkeillä. Saat näin monipuolista hiihdettävää monin verroin ilman, että matkat venyvät pitkiksi.  

Aloittelijoille sopivat hyvin tasaisemmat ladut. Esimerkiksi Äkäslompolon jää, Eelin kaupalta Aurinkotuvalle kulkeva latu sekä Ahvenkankaan lenkki ovat erinomaisia latuja aloitteleville hiihtäjille. Karttaan helpot ladut on merkitty sinisellä värillä. Aloita hiihtosi esimerkiksi täältä:

Jounin Kaupan takaa

Äkäslompolossa pääset helpoille laduille suoraan Jounin Kaupan takaa. Latu haarautuu jäällä useampaan suuntaan, joten on määränpäänä sitten mikä tahansa, jäältä pääset varmasti liikkeelle.

Nililahentien parkkipaikalta

Ladut moneen suuntaan ja tilaa useammalle autolle.

Eelin Kaupan läheltä

Ylläsjärvellä pääset kävellen laduille moneen suuntaan Eelin Kaupan läheisyydestä. Autoilevalle parkkipaikka löytyy esimerkiksi Ylläs lakehotellin takaa.

Ylläs Ski Resort Ylläsjärveltä

Ylläsjärven puolella hiihtokeskukselta pääsee laduille neljään eri suuntaan.

Ihmisenringiltä

Lämpökolmonen – auki ensimmäisenä ensilumilla. Täällä on hyvin parkkitilaa.

Aurinkotuvalta

Valaistu latu – auki koko talven. Lasten hiihtomaa, iso parkkipaikka sekä herkkuja suoraan Aurinkotuvan kahvilasta.

Autoillen kevättalvella

Hiihtolomista alkaen pääset aloittamaan seikkailut kauempana latuverkostossa. Voit pysäköidä Lainion pysäkille Kittilään johtavan tien varteen. Aakenustunturin etelä- ja pohjoispäistä löytyvät Totovaaran ja Pyhäjärven parkkipaikat, jotka aurataan viikosta 8 alkaen. Myös Peurakaltiolta löytyy parkkitilaa – näin pääset hiihtämään kauemmas kylän vilskeestä.

Maastohiihdon lähtöpaikka Ylläksellä. Kuvassa kaksi hiihtäjää lähdössä hiihtämään lähtöportilta. Taustalla näkyy opastekyltit, talo ja aurinkoista talvimaisemaa.
Ylläksellä on lähtöportteja, joista pääsee usein moneen suuntaan laduille. Lähtöpaikat löydät helposti kartalta.

Latujen huolto

Ylläksellä ladut tehdään luonnonlumelle. Ensimmäiset ykkösluokan ladut avataan heti alkutalvesta, kun lunta on riittävästi. Latuja hoidetaan hoitoluokkien mukaisesti lumitilanteen salliessa aina 1.5. saakka. Latuja huolletaan niin, että aamuisin on mahdollisimman paljon hyvää hiihdettävää. Usein ladut myös säilyvät useamman päivän hyvässä hiihtokunnossa, jos ei uutta lunta ole satanut. Lumen kertymää ja vallitsevaa säätä voi seurata suoraan Ylläksen sää -sivulla.

Latujen hoitoluokat 

Laduilla on kolme eri hoitoluokkaa. Ykkösluokan ladut käsittävät lähialueet, ja näitä hoidetaan tarvittaessa päivittäin. Kakkosluokan latujen hoito alkaa 1.2. ja kolmosluokan 15.2. Sydäntalvella latuja on auki yleensä noin 150 kilometriä. Helmikuun puolivälistä sitten kaikki noin 300 kilometriä latua on käytettävissä pidemmillekin hiihtolenkeille. 

Latujen lukuja 

  • Latuja yhteensä noin 300 km.
  • Ykkösluokan latuja noin 150 km.
  • Valaistuja latuja yli 30 km.
  • Koiralatuja noin 46 km.
Ladut Ylläksellä. Lähikuvassa näkyy perinteisen latu-ura.
Ylläksen ladut hoidetaan latukoneella, jolloin laduilla kulkee kaksi perinteisen uraa ja välissä baana luisteluhiihdolle.

Hiihtokoulu

Ylläksen alueella on tarjolla osaavaa hiihdonopetusta. Ammattitaitoiset opettajat osaavat antaa henkilökohtaisia vinkkejä auttaen sinua kehittymään. Oikeanlainen hiihtotekniikka paitsi tekee hiihdosta mukavampaa, säästää myös voimia. Näin ollen jaksaa maisemista ja latujen rauhasta nauttia pidempään. Tekniikan harjoittelu maksaa itsensä takaisin. Hiihtotunnin jälkeen voit treenata ja hyödyntää kerryttämiäsi tekniikkaoppeja Ylläksen laduilla.

Palvelut ladun varrella

Erämaakahvilat sekä Metsähallituksen ylläpitämät taukopaikat ympäri latuverkostoa huolehtivat hiihtäjän jaksamisesta. Pakkaa mukaan omat eväät ja pysähdy tulistelemaan kodalle tai nauti erämaakahvilan höyryävästä lounaskeitosta. Suunnittele vaikka koko päivän retki pitkin metsiä ja tuntureita välillä kahvilan lämpöön pistäytyen. Löydät erämaakahvilat ja taukopaikat suoraan sähköiseltä reittikartalta.

Ei omia maastohiihtosuksia mukana? Ei hätää. Ylläkseltä löydät kattavat vuokraamopalvelut. Vuokraa maastohiihtosukset asiantuntevaa palvelua tarjoavista liikkeistä ja lähde ladulle suoraan läheltä vuokraamoita. Vuokraamoista saat välineet niin perinteiselle kuin vapaalle hiihtotavalle.

Kaksi retkeilijää istuvat laavulla auringonpaisteessa tauolla. Laavu on tehty pyöreistä hirsistä ja sen edessä on musta tulipaikka. Sukset ja sauvat nojaavat laavun sivuun. Taustalla näkyy matalia suoria koivuja.
Taukopaikoilla voi nauttia omia eväitä tai piipahtaa erämaakahvilan lämpöön valmiille aterialle.

Hiihtotapahtumat Ylläksellä

Ylläksen alueella järjestetään vuosittain perinteikkäitä hiihtotapahtumia. Nämä tapahtumat tarjoavat unohtumattomia elämyksiä niin ensikertalaisille kuin kokeneillekin hiihtäjille. Vuosittain järjestettävä Ylläs-Levi hiihto on erityisen suosittu.

Myllyhiihto

Perinteinen yhteishiihtotapahtuma Myllyhiihto järjestetään viikoittain kevättalvisin. Myllyhiihdon ideana on maksullinen bussikuljetus vanhalle Äkäsmyllylle, josta hiihtäjät pääsevät suoraan aamulla hoidetulle ladulle. Reitin voi valita itse, mutta suurin osa suuntaa Peurakaltion kautta kohti Äkäslompolon kylää. Osa kiertää Äkäskeron ja nouseepa joku kylää kohti tullessaan Kukastunturin ylikin. Matkan varrella on monta latukahvilaa, josta voi hakea lisäenergiaa hiihdolle. Kuljetuksen aikataulut löytyvät aina ennen tapahtumia paikallislehti Kuukkelista.

Aakenushiihto

Aakenushiihto on samanlainen pitkät juuret omaava hiihtotapahtuma kuin Myllyhiihtokin. Siinä maksullinen bussikuljetus järjestetään Totovaaran parkkipaikalle Aakenustunturin kupeeseen. Sieltä hiihtäjät palaavat kohti tunturikyliä. Matkan varrelta löytyy useita taukopaikkoja omien eväiden syöntiin tai latukahvilassa herkutteluun. Aakenushiihdonkin aikataulut löytyvät aina ennen tapahtumia Kuukkeli -lehdestä.

Ylläs-Levi Hiihto

Ylläs-Levi hiihto on isomman mittakaavan hiihtotapahtuma, jossa hiihtää usein myös hiihdon huippunimiä. Reitti kulkee Ylläsjärven, Äkäslompolon, Kukastunturin ja Pyhäjärven kautta Leville. Matka taittuu osittain Pallas-Yllästunturin kansallispuiston upeissa maisemissa.

Viisi hiihtäjää Kukastunturin laella. Taustalla avautuu Pallas-Yllästunturin kansallispuiston tunturimaisemat. Kuvassa näkyy tummanvihreänä puita ja valkoiset, lumiset tunturit auringonpaisteessa.
Ylläs-Levi hiihto kulkee muun muassa Kukastunturin yli kansallispuiston maisemissa.

Vinkkejä

Maastohiihto Ylläksellä on monipuolista. Ottamalla huomioon muutamat seikat on hiihtoretken onnistuminen taattu.

  • Huomioi keli ja muista tarkistaa sääennuste. Tuulisella säällä kannattaa valita suojaisammat reitit metsien siimeksessä.
  • Tarkista sähköiseltä kartalta mitkä ladut on ajettu. Huomioi lähiaikojen sää ja sen vaikutukset latujen kuntoon. Välillä tuuli ja sen kuljettama lumi pistävät juuri kunnostetunkin ladun umpeen hetkessä. Toisaalta taas ladut ovat välillä priima kunnossa monen monta päivää vielä kunnostuksen jälkeenkin. Latu saattaa tietyllä kelillä olla jopa parempi jonkin ajan kuluttua kunnostuksesta, eikä välittömästi sen jälkeen. Tuulisella kelillä laduille kertyy väkisin roskaa puista.
  • Varaudu aina ottamalla mukaan pientä evästä ja latukartta. Ota pitkille lenkeille mukaan myös vaihtovaatetta ja tarvittaessa otsalamppu. Hikisenä kylmällä ilmalla ei ole mukava hiihtää ja on jo turvallisuuskysymys, että pidemmälle hiihtäessä sinulla on mahdollisuus pysyä lämpimänä.
  • Huomioi reittisuunnittelussa korkeuserot. Jos reitillä on pitkiä ylämäkiä – tarjolla on yleensä myös pitkiä alamäkiä. Sovita reittivalinnat taito- ja kuntotasosi mukaisesti. Pitkät alamäet voivat varsinkin jäisellä kelillä olla haastavia. Korkeuseroja pystyt ennakoimaan kartalta tarkastelemalla latujen väritystä. Siniset ovat helpoimpia latuja, punaiset haastavampia ja mustat kaikkein vaativimpia latuja korkeuseroiltaan. Sähköisessä latukartassa voi taitavampi kartanlukija valita taustalle myös maanmittauslaitoksen maastokartan, jossa näkyy kaikkein selvimmin korkeuskäyrät.
  • Hyödynnä Ski Bussia saadaksesi lisää hiihdettävää. Ota Ski Bussilla kyyti toiselle puolen tunturia ja hiihdä parasta reittiä takaisin lähtöpisteeseen. Säästyt parkkipaikan etsinnältä ja voit hiihtää uusia reittejä kevyemmin, ilman tarvetta pitkille päivämatkoille.
Erämaakahvila Kotamaja, etualalla maastohiihtäjä ladulla. Taustalla näkyy lumisia puita ja kaksi hiihtäjää kävelemässä sisään kahvilaan.
Kylmällä säällä erämaakahvilat tarjoavat eväiden lisäksi mahdollisuuden lämmitellä ja kuivattaa hieman hiestä kostuneita vaatteita.

Lopuksi 

Ylläs tarjoaa maastohiihtäjille ainutlaatuisen mahdollisuuden nauttia Suomen kauniista tunturiluonnosta ja monipuolisista hiihtoreiteistä. Olitpa sitten aloittelija tai kokenut hiihtäjä, Ylläksen laaja latuverkosto ja upeat maisemat takaavat unohtumattoman hiihtokokemuksen. Muista hyödyntää alueen monipuoliset palvelut, kuten hiihtokoulut ja erämaakahvilat, jotka tekevät hiihtoretkistäsi entistä nautinnollisempia. Pakkaa mukaan eväät, tarkista sääolosuhteet ja lähde rohkeasti tutkimaan Ylläksen latuja – hiihtoseikkailut odottavat!