Yksi Ylläksen maisemallisimmista lumikenkäreiteistä – polku Kuertunturille

Katson hieman huurtuneen ikkunaruudun takaa lämpömittaria. Se näyttää -26 °C. Tiedän, että tunturissa on kuitenkin inversion ansiosta monta astetta lämpimämpää ja säätiedote lupaa päivälle tyyntä keliä.  

Ylläksen lumikenkäreitit tarjoavat unohtumattomia elämyksiä talvisessa luonnossa. Yksi kauneimmista reiteistä vie Kuertunturin huipulle, josta avautuvat upeat näkymät ympäröivään tunturimaisemaan. Tämä reitti on täydellinen valinta niin kokeneille retkeilijöille kuin ensikertalaisillekin, jotka haluavat kokea Lapin taianomaisen luonnon.

Lumikenkäillen Kuertunturille

Valmistelut

Pakkaan reppuuni lämpimän taukotakin, lämpimät hanskat, termospullon täynnä höyryävää juotavaa, pienen välipalan sekä istuinalustan. Tunnustellessani untuvaista taukotakkia muistan, kuinka ihanalta tuntuu laittaa se päälle tunturissa, kun nousun jälkeen olo on hieman hikinen ja viileä.  

Aion suunnata kohti Kuertunturia sillä sieltä avautuvat maisemat ovat aina kauniit. Ajan tällä kertaa Äkäslompolosta hieman Kolariin päin ja parkkeeraan autoni Velhonkodan kohdalle pysäköintialueelle Äkäsjoen varteen. Olisin voinut jättää auton myös kylän tuntumaan ravintola Rouhetta vastapäätä ja kävellä siitä lyhyen matkan kevyenliikenteen väylää Karhukoantien risteykseen, josta virallinen lumikenkäreitti kylän suunnasta alkaa.

Reitin voisi kävellä myös kokonaan ympäri, sillä Velhonkodalta kulkee talvipolku takaisin Äkäslompolon kylälle, Sivulantielle. Jos reitin haluaisi kävellä kokonaan tulee vähän matkaa kulkea kylällä kevyenliikenteen väylää pitkin. Matkaa ympyräreitille tulisi reippaat 11 kilometriä. Tällöin auton voisi jättää myös Martinpiston pysäköintialueelle.

Nyt halusin kuitenkin tietoisesti aloittaa täältä ja palkita itseni palatessa Velhonkodan suussa sulavalla munkilla, jossa on ripaus Lapin taikaa.

Lumikengät jalkaan ja reppu selkään

Parkkipaikalla nappaan repun, lumikengät sekä sauvat mukaani ja kävelen suoraan tien toiselle puolen. Tästä alkaa puisilla, heijastimin varustetuilla reittimerkeillä merkitty lumikenkäreitti kohti Kuertunturin huippua. Matkaa täältä huipulle on reilut kolme kilometriä. Noin kilometri enemmän kuin kylän suunnasta noustessa.  

Kumarrun laittamaan lumikengät jalkaani. Muutama naksaus ja lukot on kiristetty nilkan ja varpaiden ympärille. Vilkaisen vielä kelloa. Minulla on monta tuntia aikaa käydä huipulla niin, että ehdin takaisin munkille. Pujotan sauvojen lenkit käsiini ja lähden liikkeelle kohti Kuertunturin huippua, valmiina nauttimaan talvisen luonnon kauneudesta.

Lumikenkäilijä lumisten puiden välissä. Taustalla sininen taivas.
Reitti kohti tunturin huippua nousee kumpuillen läpi talvisen ihmemaan.

Askel askeleelta läpi tykkylumimetsän

Lumi on polulla aluksi painunutta ja polku erottuu selvästi syvempänä uurteena hangessa kiemurrellen. Täällä on käynyt muitakin. Tiedän, että ylempänä polku voi kuitenkin hieman hajota eri suuntiin ja jos haluan kierrellä huipulla maisemia katsellen, on lumikengät tarpeen.  

Nousen metsässä pikkuhiljaa ylemmäs ja ylemmäs. Näkyviin tulee päätään nuokuttavat jättiläiset – tykkylumipuut, jotka notkuvat talven lumikuormasta. Näky on satumainen. Toinen toistaan hienompia hahmoja. Täällä olisi upea kävellä myös pimeällä otsalampun valossa kenties revontulten tanssiessa taivaalla. Jokainen askel vie minut syvemmälle talven ihmemaahan. 

Vaikka ylempänä sattuisi joskus olemaan vähän pilvisempi keli se ei niin haittaa – tässä alhaallakin on jo niin kaunista ja rauhallista. Nyt lumi kimmeltää hangen pinnalla auringon paisteessa kuin miljoonat timantit ja lumiset puut erottuvat kirkasta taivasta vasten erityisen kauniisti.

Huipulla

Lopulta metsä harvenee ja loppuu kokonaan. Ylempänä on vain muutama pieni käppyrämänty lumisine oksineen. Lumi ylhäällä on kovempaa, mutta kun astelen vähän kauemmaksi polulta, meinaan menettää tasapainoni lumikengän humpsahtaessa syvälle hankeen. 

Huipulla pysähdyn hetkeksi hengittämään raikasta ilmaa ja ihastelemaan maisemia. Ylhäältä on mahtavat maisemat alas Äkäslompolon kylälle ja läheisille tuntureille. Voit nähdä ja tunnistaa täältä kaikki Ylläksen seitsemän tunturia. Ylläs, Kesänki, Lainio, Kukas, Pyhä, Aakenus ja jalkojen alla Kuertunturi. 

Hyvällä näkyvyydellä voit ihailla maisemia pohjoisen suuntaan. Aina Pallaksen keroille saakka ja kohti niiden vasemmalla puolella siintävää Outakkaa, Ounastunturien korkeinta huippua. Jos mukanasi on kartta, on lähituntureiden tunnistus helpompaa.  

Näkymä on kuin postikortista – lumiset tunturit jatkuvat silmänkantamattomiin ja taivas on kirkkaan sininen. Otan muutaman syvän henkäyksen ja tunnen, kuinka rauha valtaa mieleni. 

Kaivan repusta lämmintä teetä ja pukeudun untuvaan siksi aikaa, kun nautin juomastani. Pujotan käsiini tauon ajaksi lämpimämmät hanskat. Teen juotuani nappaan vielä kuvia vähän joka suuntaan. Käsi kohmettuu nopeasti, mutta sulaa yhtä pian, kun pistän hanskan takaisin käteen.

Lumikenkäilijä lumisten puiden keskellä. Taustalla tunturimaisema.
Lumikenkäillen saavutat helposti tunturin huipun, jossa tavallisilla kengillä hanki ei välttämättä kanna riittävästi.

Paluumatka

Laskeutuessani alas samaa reittiä mistä tulinkin, ihailen nyt lumisia jättiläisiä toisesta näkökulmasta ja huomaan kuinka maisema ja värit muuttuvat koko ajan. Valo siivilöityy puiden lomasta ja luo kauniita varjoja keväthangelle.  

Autolle päästessäni jätän turhat tavarat takakonttiin ja jatkan Äkäsjoen yli lyhyen matkan talvipolkua pitkin Velhonkodalle. Sisälle päästyäni lämpö tulvahtaa kasvoilleni ja puheensorina täyttää tilan. Tilaan tiskiltä munkin ja kaakaon. Istuessani kahvilan lämmössä haukkaan ensimmäisen palan tuoretta munkkia. Munkit ovat tunnettuja herkullisuudestaan, ja niiden salainen ainesosa on anis. Ihana lopetus retkelle. Seuraavalla kerralla päätän mennä tunturiin hämärällä ja ottaa mukaani järjestelmäkameran. Kenties saan vangittua revontulet kuvaan.

Lumikenkäilijä kulkee auringon paisteessa lumisessa tunturimaisemassa.
Kuertunturilla aurinko siivilöityy kauniisti puiden välistä.

Suunnittele oma lumikenkäretki

Jos suunnitelmissasi on lumikenkäily, Kuertunturin lumikenkäreitti on siihen ihanteellinen vaihtoehto. Reitillä kohtaat usein upeat tykkylumipuut ja huipulta avautuvat hienot maisemat moneen suuntaan. Muitakin vaihtoehtoja toki löytyy minne voit lumikenkinesi suunnata. 

Hommaa puhelimeesi Ylläksen sähköinen reittikartta, jota voit käyttää suunnittelun apuna. Kartalta näet myös oman sijaintisi maastossa, joten voit tarvittaessa varmistaa kulkusuuntasi oikeellisuuden. Myös paperikartasta näet kaikki Ylläksen lumikenkäreitit. 

Ennen retkelle lähtöä on hyvä tarkistaa päivän säätiedote ja varmistaa, että repusta löytyy lämmintä vaatetta. Muista myös ladata puhelimen akku täyteen, jotta se kestää kylmässä ilmassa. Pakkaa mukaan termospullo lämmintä juotavaa ja pieni välipala, jotta voit nauttia tauoista matkan varrella. 

Varaa tarvittaessa lumikengät vuokraamosta jo etukäteen tai nappaa ne mukaasi lähtöpäivän aamuna. Jos haluat nauttia retkestä rennosti miettimättä mihin suunnata, voit myös turvautua alueen asiantunteviin oppaisiin, jotka tuntevat reitit ja parhaat näköalapaikat. 

Lumikenkäily Kuertunturille on elämys, joka jää mieleen pitkäksi aikaa. Lähde rohkeasti seikkailuun ja koe tunturin talvinen taika sekä raikas ilma. Tämä retki tarjoaa unohtumattomia hetkiä ja upeita maisemia, jotka palkitsevat vaivannäön moninkertaisesti.